İstanbullular Kadıköy’de atalık tohumlarla buluştu

İstanbullular Kadıköy’de atalık tohumlarla buluştu
Kadıköy Belediyesi’nin atalık tohum üretimini korumak, desteklemek ve çoğaltmak amacıyla bu yıl 3.’sünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirildi. Ziyaretçilere atalık tohumlar hediye edildi.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden biri hibrit ya da tek tip tohumlar. Laboratuvarlarda hazırlanan tek seferlik tohumlardan üretilen meyve ve sebzeler, hem insan sağlığını riske atıyor hem de bu gıdaların geleceğini tehdit ediyor. Kadıköy Belediyesi de çiftçilerin yüz yıllardır ambarlarında saklayıp ertesi yıl yeniden toprakla buluşturduğu atalık tohumların korunması, çoğaltılması ve yaygınlaştırılması için her yıl tohum takas şenlikleri düzenliyor. Sağlıklı, temiz gıda üretimini teşvik etmek için Kadıköy Bostanları projesini hayata geçiren Kadıköy Belediyesi, tohum takas şenlikleriyle de doğal tarımı desteklemeye devam ediyor.

kbld-tohum-takas-senligi-280424-1.jpg

30’DAN FAZLA YEREL ÜRETİCİ VE KOOPERATİF STANT AÇTI

Kadıköy Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, Göztepe’de bulunan Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirildi. Kadıköy Belediyesi, şenliğe katılan herkese domates, roka, biber, hıyar, kabak, dereotu ve maydanoz tohumları hediye etti. Etkinlikte yerel üreticiler de birbirleriyle atalık tohum takası yaptı. 30’dan fazla üretici ve kuruluş açtıkları stantlarda doğal ve ekolojik şartlarda yetişen yerli ürünlerini tanıttı.

Kadıköy Tohum Takas Şenliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da hem çocuklar hem de yetişkinlere özel birçok etkinliğe ev sahipliği yaparak İstanbullulardan yoğun ilgi gördü. Kadıköy’de etkili olan sağanak yağmura rağmen şenliğe katılan vatandaşların bazıları ekolojik tarım ve atalık tohumun önemiyle ilgili bilgilerini tazeledi bazıları ise ilk defa atalık tohumlarla tanışma fırsatı buldu. 3. Kadıköy Tohum Takas Şenliği’nde 6 farklı başlıkta atölyeler ile Tohumun Önemi başlıklı bir panel de düzenlendi. Ziraat Yüksek Mühendisi Gökhan Turan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, Çiftçi Berin Ertürk, Tarım Yazarı Abdullah Aysu konuşmacı olarak katıldı.

Şenlikle ilgili açıklamalarda bulunan Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Serpil Bayram, “Kadıköy Belediyesi olarak bu yıl, 3. Tohum Takas Şenliğimizi kutluyoruz, yapıyoruz. Tohum takasını biz çok önemsiyoruz. Çünkü atalık tohum gerçekten bize bırakılmış bir miras. Amacımız bu tohumları yaygınlaştırmak, çoğaltmak ve daha kaliteli ürüne ulaşmak. Devamında da her sene bu tohum takas şenliğini yapmayı planlıyoruz” dedi.

Yaşam Dostu Gıda Dayanışma Grubu üyesi Nezih Gençler de gıda topluluğu olarak gerçekleştirdikleri çalışmaları şu sözlerle anlattı: Buraya Şişli’den geliyoruz. Doğal üretim yapan, ot, böcek öldürücü kullanmadan, kimyasal gübre kullanmadan üretim yapan üreticilerimizden alıp getirip tüketicilerle paylaşıyoruz. Ben ekşi mayalı ekmek yapıyorum. Probiyotik yoğurt yapıyoruz. Mutfaklarımızı marketlerin uzantısı olmaktan kurtarmaya çalışıyoruz. Çünkü marketler raf ömrünü uzatıcı katkı maddeleriyle, organik adı altında bir sürü kimyasal kullanılan ürünlere mahkûm ediyor. Biz de kendi mutfaklarımızda kendimizin üretebildiği ürünleri üretip dostlarımızla, komşularımızla paylaşıyoruz.”

kbld-tohum-takas-senligi-280424-5.jpg

Kadıköy Tohum Takas Şenliği’ne Balıkesir’den gelen yerel üretici Nur Ege Orcan ise “Bu tohum takas şenliğinin insanlara ata tohumlarını kullanmayı yeniden hatırlatacağını, sağlığa dönüş şeklinde bir mesaj vereceğini düşünüyorum. Etkinliği çok yararlı buluyorum. Biz de Balıkesir’den bir üreticiyiz. Burada yeni insanlarla tanışma ve doğal ürünlerimizi yeni insanlarla tanıştırma fırsatımız oldu. Kadıköy Belediyesi’nin böyle bir etkinlik düzenlemesini çok faydalı buluyorum” diye konuştu.

Önceki yıllarda gerçekleştirilen tohum takas şenliklerine de katılan Kadıköylü üretici Bora Aysun da “Bu şenliklerin üçüncüsü bu. İlk ikisi Alan Kadıköy’de olmuştu, oraya da gitmiştim. Buradan aldığım tohumları dikiyorum, kullanıyorum, üretiyorum. Ben de buraya getirip takasa katılıyorum. İnsanlara veriyorum. Böyle bir etkinlikten çok memnunum” dedi.

kbld-tohum-takas-senligi-280424-8.jpg