Kredi ve kredi kartı borcu faizleri daha da yükselecek

Kredi ve kredi kartı borcu faizleri daha da yükselecek
Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak. Faiz artışına kesin gözüyle bakılırken, ABD merkezli banka Morgan Stanley 500 baz puan tahmininde bulundu. Yeni faiz artışı kredi, ek hesap ve kredi kartı faizlerinin daha da artması...

Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak. Faiz artışına kesin gözüyle bakılırken, ABD merkezli banka Morgan Stanley 500 baz puan tahmininde bulundu. Yeni faiz artışı kredi, ek hesap ve kredi kartı faizlerinin daha da artması anlamına geliyor

Bankalara kredi ve kredi kartı borcu olanların ödeyecekleri borçlar, faizde yükseliş durumunda daha da artacak. Seçim öncesi yüzde 8,5 olan politika faizi geçen ayki artışla birlikte yüzde 30'a kadar çıkarıldı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün saat 14.00'de yeni faiz kararını açıklayacak.

Piyasalarda genel beklenti, artışın eylül faiz kararı gibi 500 (5) baz puan olacağı yönünde. Bazı yabancı bankaların tahmini artışın 2,5 puan düzeyinde kalacağı yönünde olurken, bazı yabancı yatırımcılar ise yüzde 40 bandına daha erken bir yaklaşımın sürpriz olmayacağı yönünde görüş belirtiyor.

Kredi kartına taksit sınırlandırması

Öte yandan yüksek enflasyonu, tüketimi kısarak frenlemeyi planlayan ekonomi yönetimi, kredi kartına taksiti yeniden düzenlemeye hazırlanıyor.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan '2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekimlerde taksit için sınırlama getirilmesinin sinyali verildi. Programda 'para politikası araçlarının enflasyonu düşürme amacıyla güçlü bir şekilde kullanılmaya devam edileceği, maliye ve gelirler politikalarının para politikasıyla koordineli olarak yürütüleceği' belirtildi.

Programa göre, enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önleyecek uygulamalar hayata geçirilecek, bu amaçla kredi kartıyla alışverişte ve nakit çekiminde taksit sayısı için ilave tedbirler alınacak.