Metin Lokumcu davası: Avukatların talepleri reddedildi, mahkeme 2024'e ertelendi

Metin Lokumcu davası: Avukatların talepleri reddedildi, mahkeme 2024'e ertelendi
Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde Hopa'da yapacağı miting öncesinde öldürülen emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun davası bugün görüldü. Avukatların tüm taleplerini reddeden mahkeme, duruşmayı 1 Şubat 2024'e...

Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde Hopa'da yapacağı miting öncesinde öldürülen emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun davası bugün görüldü. Avukatların tüm taleplerini reddeden mahkeme, duruşmayı 1 Şubat 2024'e erteledi.

Artvin Hopa’da dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın kente ziyaretinden önce, 31 Mayıs 2011’deki protesto eylemlerinde polisin sıktığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun davası devam etti.

Metin Lokumcunun ölümü ile ilgili 13 polis hakkındaki yargılamanın 11'inci duruşması bugün Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Saat 11.00’da başlayan davaya Metin Lokumcu'nun ailesi, sivil toplum örgütü temsilcileri, dava avukatları, Metin Lokumcunun ailesinin yanı sıra HEDEP İstanbul Milletvekili Özgül Saki,CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Fındıklı, CHP Milletvekili Türkan Elçi, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu da katıldı.

Avukatların talepleri reddedildi

Bugün ifadesi alınan tanık polislerden TOMA Sürücüsü Abdullah Doğan, "Miting esnasında bir kargaşa oluştu Ak Parti binası ile meydan arasında yoğun bir çatışma vardı. Daha sonra Cumhurbaşkanı konvoyu alandan ayrılırken bizde onu takip etmeye başladık bu sırada taşlamalar devam etti. Daha sonra konvoy durdu ve koruma polisi düştü. Bunun ardından havaya yoğun şekilde ateş açıldı. Olay esnasında ölen şahsı hiç görmedim. Müdahale ilk başladığında ben meydanın karşısındaydım. Tutanak bizim önümüze getirildi içeriğine bakmadım" diye konuştu.

Mehkeme ertelendi

Tanıkların ardından söz alan avukatlar Olay yeri keşfi, dönemin kaymakamı Abdullah Aktaş ve o dönem Başbakanlık Koruma Müdürü Mehmet Yüksel'in dinlenmesini talep etti. Mahkeme heyeti avukatların tüm taleplerini redderek mahkemeyi 1 Şubat 2024 saat 13.30 yapılmak üzere erteledi.

'Ucu bucağı görünmeyen bir yargılama süreci'

Mahkeme sonrası Trabzon Adliyesi önünde konuşan dava avukatlarından Meriç Eyüpoğlu, "31 Mayıs 2011’den bu yana çok zaman geçti ve üstelik ucu bucağı görünmeyen bir yargılama süreci ile karşı karşıyayız. Mahkeme 3 duruşmadır olay tutanağında imzası olan polisleri çağırıp dinliyor. Davayı 1 Şubat 2025 gibi uzak bir tarihe ertelediler. Muhtemeldir ki 1 Şubat'tan sonra da yine Trabzon’a gelip gitmeye devam edeceğiz" dedi.

Davaya takip eden HEDEP İstanbul Milletvekili Özgül Saki “ Metin Lokumcu için buradayız. Metin Lokumcu çay üreticilerinin sesini duyurmak için katıldığı mitingde polisin sıktığı biber gazıyla öldürüldü. Bizler bugün burada hakikat ve adaletin yerini bulması için buradayız bizler adalet arayışına yabancı değiliz.Dayanışmayı engellemek için davaları uzatıp duruyorlar ancak bilsinler ki asla vazgeçmeyiz" diye konuştu