Şanlıurfa'daki çocuk istismarı meclis gündeminde

Şanlıurfa'daki çocuk istismarı meclis gündeminde
HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, 14 yaşındaki bir kız çocuğunun, 69 yaşındaki bir köy ağası tarafından 2 yıl boyunca cinsel istismara uğramasına dair soru önergesi verdi.HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan,...

HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, 14 yaşındaki bir kız çocuğunun, 69 yaşındaki bir köy ağası tarafından 2 yıl boyunca cinsel istismara uğramasına dair soru önergesi verdi.

HEDEP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Şanlıurfa’da yerel basına yansıyan 14 yaşındaki bir kız çocuğunun istismarına ilişkin olayı Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un cevaplaması istemiyle yazılı bir soru önergesi veren Öcalan, soru önergesinde, çocuğa istismarda bulunduğu belirtilen N.Y. isimli şahsın serbest bırakılmasına ilişkin "Olayda adı geçen N.Y ‘nin serbest bırakılmasının gerekçesi nedir? , 2023 yılında Urfa'da kaç çocuk istismarı vakası yaşanmıştır?" diye sordu.

Soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

‘’Milletvekili bulunduğum Urfa ilinde 2009 doğumlu bir kız çocuğu karakola giderek davacı olmuş; ortaokuldayken ailesi tarafından okuldan alındığını, 2021 yılından itibaren sistematik bir şekilde annesinin ve diğer aile bireylerinin de bilgisi dahilinde 69 yaşındaki N.Y tarafından cinsel istismara maruz kaldığını ve istismarın 24/10/2023’e kadar da devam ettiğini bildirmiştir.  Gözaltına alınan 69 yaşındaki N.Y’nin iddiaları yalanladığı, yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldığı ve  istismara uğrayan kız çocuğunun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri tarafından koruma altına alındığı belirtilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre çocuk ihmali ve istismarı; ‘18 yaşın altındaki çocukların sağlığını, sağ kalımını, gelişimini veya ilişkilerdeki güven duygusunu olumsuz yönde etkileyen fiziksel/duygusal/cinsel istismar, ihmal ve diğer sömürü türleriyle sonuçlanan kötü davranışlardır.’

Gözaltına alınan 69 yaşındaki N.Y’nin iddiaları yalanladığı, yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldığı ve istismara uğrayan kız çocuğunun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri tarafından koruma altına alındığı belirtilmiştir.

"Çocukların üstün yararını ve iyi olma halini sağlamak devletin görevidir"

Cezasızlık ve failin aklanması, cinsel istismar suçu işleyenlerin cezalandırılmayacakları düşüncesiyle cesaretlenmelerine neden olurken; cinsel istismar mağduru çocuklar utanma, suçluluk, dışlanma korkuları, ailesine ve kendine yönelik tehditler, artık sevilmeyeceği ve ailenin parçalanacağı korkusu ile istismarı gizlemeye yönelmektedir.

Çocuk istismarının önlenmesi, bu suçla mücadele edilmesi, çocukların üstün yararını ve iyi olma halini sağlamak devletin görevidir.

Bu bağlamda,

1-2023 yılında Urfa ilinde kaç çocuk istismarı ve tecavüz vakası yaşanmıştır?

2-Çocuk istismarı ve tecavüz vakalarının nedenleri ile ilgili bakanlığınızın yaptığı herhangi çalışma var mıdır? Varsa nedir?

3-Çocuk istismarı ve tecavüz vakalarının önlenmesi ile ilgili bakanlığınız tarafından yapılan herhangi çalışma var mıdır? 

4-2023 yılında Urfa ilinde yaşanan çocuk istismarı ve tecavüz vakalarında kaç kişi hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmıştır? Kaç kişi ceza almıştır?

5-Geçtiğimiz 10 yılda Türkiye’de kaç çocuk istismarı ve tecavüz vakası yaşanmıştır?

6-Olayda adı geçen N.Y ‘nin serbest bırakılmasının gerekçesi nedir? Doğru bir uygulama mıdır?

7-Tecavüze veya istismara uğrayan çocukların rehabilitasyonu için herhangi bir çalışma yapılmak mıdır, yapılıyorsa nelerdir?

8-Tecavüze veya istismara uğrayan çocuklardan kaçı devlet korumasına altına alınmıştır?