Şehircilik Bakanlığı’ndan kentsel dönüşüm için özel mahkeme önerisi

Şehircilik Bakanlığı’ndan kentsel dönüşüm için özel mahkeme önerisi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması adına aralarında uyuşmazlık için özel mahkeme kurulması, tespit yapılacak evlerin kapılarının zorla açılması gibi önerilerde...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması adına aralarında uyuşmazlık için özel mahkeme kurulması, tespit yapılacak evlerin kapılarının zorla açılması gibi önerilerde bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşüme ilişkin hazırladığı raporda sürecin hızlanması adına çeşitli öneriler sundu.

Raporda, mahkeme süreçlerinin uzamaması için özel ihtisas mahkemelerinin kurulması, riskli yapıların tespiti için yapıların kilitli kapılarının açılması, müteahhitlerde mali yeterlilik aranması ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulması gibi öneriler sıralandı.

Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre Bakanlık, mahkeme kararlarının kentsel dönüşüm süreçlerini uzattığı tespiti yaparak “Kentsel dönüşüm sürecini sekteye uğratan en önemli konulardan birisi uzlaşma sağlanamayan maliklerin ve kiracıların açtığı davalarda verilen ‘yürütmenin durdurulması’  kararlarıdır” ifadelerine yer verdi.

Mahkemelerin iş yükü ve kentsel dönüşüm ile gayrimenkul hukuku konusunda uzmanlaşmış hakimlerin yeteri kadar bulunmamasının davaların uzamasına yol açtığına vurgulanan raporda, “kentsel dönüşüm davalarına bakmak için İhtisas Mahkemeleri’nin kurulmalı” denildi.

Mülk sahiplerinin kapılarını açmayarak yapının riski olup olmadığının belirlenmesini engellemeye çalıştıklarına yer verilen raporda “Bu durumu ortadan kaldırmak için, maliklerce riskli yapı tespiti yaptırılması safhasında ‘riskli yapı tespitinin gerektiğinde kilitli olan kapıların açılması veya açtırılması suretiyle yapılacağı’ yönünde 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması gerekmektedir” ifadesi yer aldı.

Müteahhitlerin işlerini yarım bıraktığına dair tespitin de bulunduğu raporda çözüm adına mali yeterliliğin araştırılması önerisi sunuldu.

Öte yandan, kentsel dönüşümün sadece bu alanla uğraşan özerk bir birim tarafından yürütülmesi değerlendirmesinin de ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi: “Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün, bakanlığın bağlı kuruluşu olarak kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli ‘Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na dönüştürülmesi uygun olacaktır.”

Rapora göre, 2012’den bugüne kadar kentsel dönüşüm için toplam 33 milyar 37 milyon TL’lik harcama yapıldı. 2012’den beri ülke genelinde 238 bin 316 yapının yıkımı gerçekleştirildi. Yıkılanların yerine 1 milyon 908 bin 344 bağımsız birimli, 238 bin 316 bina yapıldı.