TİP'ten Adalet Bakanı Tunç'a Can Atalay tepkisi

TİP'ten Adalet Bakanı Tunç'a Can Atalay tepkisi
Türkiye İşçi Partisi, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkında verdiği karara ilişkin yorumlarına tepki göstererek, "halka karşı suç işliyor" açıklamasında bulundu.Türkiye İşçi Partisi, sosyal...

Türkiye İşçi Partisi, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkında verdiği karara ilişkin yorumlarına tepki göstererek, "halka karşı suç işliyor" açıklamasında bulundu.

Türkiye İşçi Partisi, sosyal medya hesabı X'ten (Twitter) yaptığı paylaşımda, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un, Can Atalay hakkında verilen AYM kararına ilişkin sarf ettiği " AYM bu kararıyla, yorum farkıyla Anayasa’yı değiştirmiş gibi oluyor" sözlerine tepki gösterdi. Bakan Tunç'un yaptığı açıklamalarla yargıyı yönlendirdiğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

TİP: İktidardan aldığı yetkiyle, en yüksek yargı makamının görevini yapmasına engel oluyor

"Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM'nin Anayasayı yorum farkıyla değiştirdiğini iddia ediyor. İktidardan aldığı yetkiye dayanarak en yüksek yargı makamının görevini yapmasına, adaletin tecelli etmesine engel oluyor.

Depremzede Hatay halkının sesinin meclise taşınmasına aylardır engel olanlar, halka karşı suç işliyor! AYM kararı derhal uygulansın, bu utanca son verilsin!"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ne demişti?

Hürriyet gazetesinin kahvaltısına katılan Adalet Bakanı Tunç, burada gündeme ilişkin sorulara yanıt vermişti. AYM'nin Can Atalay kararına ilişkin açıklamalarda bulunan Tunç, "AYM bu kararıyla, yorum farkıyla Anayasa’yı değiştirmiş gibi oluyor" demişti. Tunç'un açıklamalarının tamamı şu şekildeydi:

"Can Atalay, Gezi davası hükümlüsü ve istinaf süreci devam ederken milletvekili değildi. Yargıtay, 18 yıllık mahkûmiyetini onadı. 29 Eylül’de bu karar Meclis’e geldi. Ama Meclis bekledi ve Atalay’ın milletvekilliğini düşürmedi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu suç seçimden önce işlendiği ve dokunulmazlık kapsamına girmediği için yargılamayı durdurmadı.

AYM ise Anayasa’nın 14. maddesinde hangi suçların bu kapsamda olduğuna ilişkin belirsizlik olduğu için ihlal kararı verdi. Meclis’in düzenleme yapması gerektiğini söyledi. AYM ile Yargıtay’ın yorumu farklı. Herkes Anayasa’ya bağlıdır.

Anayasa’nın 154. maddesine göre adliye mahkemelerinden verilen kararların son inceleme merci Yargıtay’dır. Kararları bu anlamda kesindir. AYM bu kararıyla, yorum farkıyla Anayasa’yı değiştirmiş gibi oluyor. AYM’nin Anayasa’yı değiştirme yetkisi var mı? Bu yetki Meclis’indir.

Mahkemeler arasındaki çatışma hukuk devletine zarar verir. Yüksek mahkemeler arasında astlık-üstlük ilişkisi gibi bir kavram da hukuk devletine zarar verir. Buna kimsenin hakkı yoktur."