Uzmanı uyardı: Sınav sabahı kahve ve enerji içeceklerine dikkat!

Uzmanı uyardı: Sınav sabahı kahve ve enerji içeceklerine dikkat!
Sınav öncesi uyanıklık için kahve ve enerji içeceği tüketimi, kısa vadede fayda sağlasa da, yanlış kullanımı sınav performansını olumsuz etkileyebilir. Uzmanlardan YKS sınavı öncesi kritik uyarılar geldi.

Sınav sabahı, birçok öğrenci daha iyi odaklanmak ve uyanık kalmak için kahve ya da enerji içeceği tercih ediyor. Ancak bu içeceklerin, enerji sağlamadığını ve sadece yorgunluk hissini geçici olarak bastırdığını belirten Üsküdar Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Arş. Gör. Ekin Çevik, “Kafeinin etkisi geçicidir. Gerçek enerji, besinlerle sağlanır. Bu nedenle sınavdan en az bir saat önce ve tok karnına alınması önerilmektedir,” dedi.

Ekin Çevik, fazla miktarda kafein tüketiminin sınav sırasında çarpıntı, terleme, huzursuzluk ve kaygı gibi olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti. Özellikle enerji içeceklerinde bulunan taurin gibi bileşenlerin de yüksek dozda tüketildiğinde kaygıya yol açabileceğini belirtti. Çevik, bu içeceklerin aşırı tüketiminin, bilişsel performansı değil, odaklanmayı zorlaştırabileceğini vurguladı.

Enerji içeceklerinde şeker etkisi

Bazı kahveler ve enerji içecekleri yüksek miktarda şeker içeriyor. Şeker, hızla kana karışıp kısa süreli bir enerji artışı sağlasa da, ardından gelen kan şekeri düşüşü (çöküş) yorgunluk ve halsizlik hissine yol açabiliyor. Çevik, “Sınav sırasında bu etki, bilişsel performansın bozulmasına yol açabilir. Kahve ve enerji içeceklerinin ardından yaşanan çöküş, odaklanmayı daha da zorlaştırır,” dedi.

Sınav için öneriler

Kafeinin güvenli üst limitinin günde 400 mg olduğunu belirten Çevik, “Bu miktar, genellikle 2-3 kupa filtre kahveye eşdeğerdir. Sınav öncesinde dikkat, hafıza ve odaklanmayı artırmak için günde 1-2 kupa filtre kahve önerilebilir,” diye ekledi.

Sınav başarısı sağlıklı alışkanlıklardan geçiyor

Çevik, sınav başarısının yalnızca geçici çözümlerle sağlanamayacağını belirtti. “Düzenli uyku, dengeli beslenme ve sağlıklı çalışma alışkanlıkları, sınav başarısının anahtarlarıdır,” dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar