Volvo’nun Sensus sistemli araçlarında multimedya Türkiye’de çalışmıyor, kullanıcılar çözüm bekliyor

Volvo’nun Sensus sistemli araçlarında multimedya Türkiye’de çalışmıyor, kullanıcılar çözüm bekliyor
Volvo Türkiye, 2023’ü Türkiye’deki satışlarında rekorlar kırarak kapattı. Premium sınıfta yer alan Volvo’yu birkaç yıl önce Sensus multimedya sistemi ile satın alan müşteriler, BTK’nın yerli SIM kart şartı nedeniyle...

Volvo Türkiye, 2023’ü Türkiye’deki satışlarında rekorlar kırarak kapattı. Premium sınıfta yer alan Volvo’yu birkaç yıl önce Sensus multimedya sistemi ile satın alan müşteriler, BTK’nın yerli SIM kart şartı nedeniyle bu konforu Türkiye’de kullanamadı. BTK’nın SIM kart düzenlemesi sonrasında otomotiv şirketleri bu sorunu aştı ancak eski kullanıcılara bir çözüm sunulmadığı için daha önce araç satın alanlar multimedya sistemini hâlâ kullanamıyor. Volvo ve BTK’ya yapılan yüzlerce başvuruya rağmen sorun aşılamıyor.

Multimedya sistemi ne işe yarıyor?

Volvo multimedya sistemi Sensus Connect, sürücülere dört farklı kontrol imkanı sağlıyor. Bunlar direksiyon simidi, dokunmatik ekran, sesli kontrol ve akıllı telefonla kontrol. Telefonlarınızı arabaya bağlayıp dilediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz. Ayrıca ses sistemi olarak da, yüksek performansa sahip hoparlörler kullanılmış. Volvo S90 multimedya sistemi, gelecekte çıkacak yeni teknolojilerin yüklenmesine de hazır halde geliyor.

Neden yasaklandı, nasıl değişti?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2018 yılından bu yana millî güvenlik ve kamu düzenine ilişkin gerekçelerle, bağlantılı sürüş, uzaktan erişim, gerçek zamanlı trafik bilgisi gibi katma değerli akıllı servisleri kullanabilecek alt yapı ve yazılıma sahip bir çok aracın, bu hizmetleri kullanılmasına izin vermiyordu. 2023 yılında yapılan yeni bir mevzuat değişikliği ile belli şartları sağlayan araçlara bu izin verilmiş oldu.

Buna göre, otomotiv markalarının “yerli SIM kart” kullanımı zorunlu olacak, veriler BTK’nın kontrolü ve denetiminde paylaşılacak, vatandaşlar e-devlet üzerinden verilerinin paylaşım trafiğini açıp kapatabilecek. Bu nedenle öncelikle markaların Türkiye’de faaliyet gösteren internet servis sağlayıcısı ile anlaşması gerekiyor. Sunucuların erişim açma ve kapatma kontrolü ise BTK’da olacak.

Premium araçların birçoğunda bu özelliklerin kullanılabilmesi için markaların bu mevzuattaki şartları yerine getirebilecek şekilde belli bir yatırım yapması gerekiyor. Fakat görünen o ki bazı markalar, geçmişte sattıkları araçlar için ek bir maliyet üstlenmeye pek niyetli değiller. Aynı özelliklere haiz olan ve yurtdışında kullanılan bazı modeller, Türkiye’de bu destekten mahrum oldukları için aynı konforu yaşayamıyorlar. 2023 öncesi ve sonrası olmak üzere araçlarına çifte standart uygulayan örneklerden birisi de Volvo…

ICUP multimedyası olanlar sorunsuz...

VOLVO 2023 sonrası üretilen otomobillerinde yerli SIM kart ile ICUP isimli bir multimedya sistemini, mevzuattaki düzenlemenin hemen ardından kullanmaya başladı. Bunlarla uyumlu olarak çalışan VolvoCars uygulamasını da kullanıma sundu.

Sensus multimedyası olanlar çalışmıyor

2023 öncesinde üretilen, yerleşik modem/sim karta sahip ve Sensus Mutimedya sistemi kullanan yüzlerce araca aynı uygulama desteğini vermedi ve bu araç sahiplerinin bu hizmetlerden yararlanmasının önünü kesmiş oldu. BTK’nın mevzuat değişikliği ile birlikte henüz 2-3 yaşında olan araçlarında bu özellikleri kullanmaya başlayacakları ümidiyle bekleyen yüzlerce kullanıcı büyük hayal kırıklığına uğradı. Oysa yurt dışındaki aynı alt yapı ve multimedya sistemine sahip araçların tamamı bu hizmetleri yıllardır kullanıyor.

Kullanıcılar Volvo’ya başvurdu ama...

Türkiye’de preminium bir marka olan Volvo’ya güvenerek araç sahibi olan çok sayıda kullanıcı bir araya gelerek bu sorunlarının kısa sürede çözümlenmesi talebiyle Volvo’ya başvurularda bulunmaya başladı.

Volvo’dan gelen yanıtlar

Volvo’dan kullanıcılara verilen bazı yanıtlarda sistemin çalışamayacağı anlatılıyor, çözüm sunulmuyor:

‘’ ...Bildiğiniz gibi On Call uygulamamız Sensus Multimedya Sistemi ile kullanılan fakat BTK yönetmelikleri dolayısıyla devre dışı kalmış bir uygulamaydı. O dönem Volvo Car Türkiye olarak bizim beklentilerimiz, gerekli girişimlerimizin sonuç vermesi ve On Call uygulamamızın sorunsuz şekilde kullanılabilmesi yönündeydi. Bu yıl itibariyle ICUP multimedya sistemi kullanan otomobillerimizdeki SIM kartlar ile BTK yönetmelikleri kapsamında herhangi bir sorun yaşamıyor olmamıza rağmen VolvoCars'ın bu otomobillerdeki uygulaması Volvo On Call değil, Volvo Cars App ve bu aplikasyon Sensus multimedya sistemi kullanan otomobillerimiz tarafından desteklenmiyor. Sensus otomobillerimizin desteklediği On Call uygulaması ise otomobillerdeki SIM kartlar nedeniyle deaktif durumdalar. Dolayısıyla maalesef Volvo On Call uygulaması Türkiye'de kullanılamamaya devam edecektir. Otomobilinizdeki SIM girişi ile ilgili olarak ise, buradaki SIM kartın değişimi değil, otomobille eşlenilmiş ve gerekli kurum ve mercilerce yönetilen prosedürü tamamlamış olması gerekmekte…’’

‘’...sadece yeni arayüzümüze (ICup) sahip olan ve fabrikadan yerli sim ile üretilen otomobillerimiz

Volvo Cars App uygulamasıyla iletişim kurabilecek. Önceki arayüz olan Sensus otomobillerimizde ilk etapta yabancı SIM olması ve sonrasında sim özelliğinin deaktive edilmesi sebebiyle bu otomobiller Volvo Cars App ile iletişim kuramayacaklardır...’’

 

BTK ne dedi?

Volvo kullanıcılarının CİMER üzerinden ilettiği benzer şikayetlere BTK tarafından verilen yanıt ise şu şekilde:

“(1) Bakanlığın strateji ve politikaları da dikkate alınarak Kurumca yapılacak yetkilendirmeyi müteakip, elektronik haberleşme hizmeti verilebilir ve/veya elektronik haberleşme şebekesi veya alt yapısı kurulup işletilebilir.

(2) İhtiyaç duyulan elektronik haberleşme hizmeti ve/veya şebekesi veya altyapısının öncelikle Kurumca yetkilendirilmiş işletmecilerden karşılanması esastır.” hükmü uyarınca otomobiller de dahil olmak üzere ülkemizde kullanılmak üzere ithal edilen bütün ürünlerin haberleşme ihtiyaçları için ülkemizdeki yetkili işletmecilerden hizmet alınması gerekmekte olup, Kurumumuzca yetkilendirilmiş işletmecilere ait olmayan SIM kartlar/e-simler ile elektronik haberleşme hizmeti verilmesi ilgili mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.

Diğer taraftan, 2018/DK-YED/27 sayılı Kurul Kararının 3’üncü maddesinde yer alan; “112 Acil Çağrı Servisi Tabanlı Araç İçi Acil Çağrı Sistemin Yerleştirilmesi ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği’ne uygun olarak ülkemizde kullanılmak üzere üretilen veya ithalat yoluyla satılan araçlardaki eCall ile birlikte katma değerli hizmet sunumuna imkan sağlayan haberleşme sistemlerinde hizmet verecek sunucuların başta 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununda belirtilen milli güvenlik ve kamu düzenine ilişkin hükümler ile ilgili diğer mevzuata uygun olarak ülkemizde bulundurulması ve sistemdeki kişisel verilerin ilgili kişinin açık rızası olmaksızın yurt dışına çıkartılmaması,”

Ayrıca, ilgili Kurul Kararında belirtilen şartları sağlayan firmaların Kurum nezdinde teyidinin ardından vatandaşlara kullanımı sağlanmaktadır. Kurumun, ifade edilen çerçeve haricinde bir düzenlemesi bulunmamakta, ilgili firmaların belirlenen şartları sağlaması durumunda hizmet kullanımına erişilmesi imkanı vardır.” şeklindedir.

Volvo kullanıcılarının hayal kırıklığı

Hem Volvo’dan hem de BTK’den gelen yanıtlardan anlaşılacağı gibi aslında firmaların bu prosedürleri yerine getirmesi ile birlikte sorun da ortadan kalkacaktır. Bunun önündeki tek engel firmaların bu maliyeti yüklenme konusundaki isteksiz duruşları. Kullanıcılar henüz 2-3 yaşındaki araçlarını satın alırken bu hizmetlerin alt yapısına sahip olduğunu biliyor ve bir mevzuat değişikliği ile Avrupa’daki benzerleriyle aynı konforu yaşayabileceklerini ümit ederlerken büyük hayal kırıklığı yaşıyorlar.