Zirai don sadece meyveyi değil, kırsalı da vurdu
Zirai don felaketi sonrası sosyal çöküş uyarısı
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, nisan ayında meydana gelen zirai don nedeniyle tarımda yaşanan büyük tahribata dikkat çekti. Gürer, “Zirai don vurup geçmedi, etkisi ağır olacak. İller afet bölgesi ilan edilmeli, önlemler acilen alınmalı” dedi.
Elmada %95 kayıp
Gürer, Niğde’de yıllık 600 bin tonluk elma üretiminin %95’inin yani yaklaşık 570 bin tonunun don nedeniyle kaybedildiğini, bunun da 205 milyon dolarlık ekonomik kayba yol açtığını belirtti. TÜİK’e göre ülke genelinde de elma üretiminde %38,7 oranında kayıp öngörülüyor.
İhracat ve istihdam riski
Don felaketi sadece üretimi değil, istihdamı da etkiledi. Gürer, Niğde’deki 100 büyük elma işletmesinde 6 bin kişinin çalıştığını, her yıl 16 bin mevsimlik tarım işçisinin istihdam edildiğini hatırlatarak, bu kayıpların işsizliği artıracağını söyledi. Elma ve kiraz başta olmak üzere, kayısı, şeftali, ceviz, üzüm, fındık ve narenciyede de ciddi ürün kayıpları yaşandığını vurguladı.
Kırsalda psikolojik yıkım
Zararın sadece ekonomik olmadığını söyleyen Gürer, kırsalda gelir düşüşü, işsizlik ve göçün yanı sıra kadın ve gençler üzerinde psikolojik yıkım yaşandığını dile getirdi. Gürer, “Bu afet, insan canı olmayan bir deprem gibi. Umutsuzluk ve tükenmişlik yayılıyor” dedi.
Üretici borçları ertelensin
Gürer, çiftçilerin borçlarının faizsiz ya da düşük faizle en az 3 yıl ertelenmesi, TARSİM’in yeniden yapılandırılması, işsiz kalan tarım işçilerine kamuda geçici iş verilmesi ve kırsalda göçü önleyecek sosyal destek programlarının başlatılması gerektiğini ifade etti.
“Süreç yaşanmamış gibi devam edemez”
Zirai donun etkisinin iki yıl süreceğini belirten Gürer, hükümetin bu tabloya yeterince müdahale etmediğini söyledi. “Süreç yaşanmamış gibi devam edemez. Tarımda üretim sürdürülebilirliği için acil ve kapsamlı destek verilmelidir” diye konuştu.
Kaynak:Bülten