Gökçer Tahincioğlu: Mavi Marmara'da hayatını kaybeden yurttaşlara İsrail değil Türkiye tazminat ödüyor

Gökçer Tahincioğlu: Mavi Marmara'da hayatını kaybeden yurttaşlara İsrail değil Türkiye tazminat ödüyor
T24 yazarı Gökçer Tahincioğlu Mavi Marmara saldırısında hayatın kaybeden yurttaşlara ilişkin İsrail’in ödemesi gereken tazminatı Türkiye’nin ödediğini söyledi.Tahincioğlu kaleme aldığı yazısında Türkiye ile İsrail...

T24 yazarı Gökçer Tahincioğlu Mavi Marmara saldırısında hayatın kaybeden yurttaşlara ilişkin İsrail’in ödemesi gereken tazminatı Türkiye’nin ödediğini söyledi.

Tahincioğlu kaleme aldığı yazısında Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara baskınından sonra yapılan anlaşmanın bir maddesine dikkat çekti

Yazının ilgili kısmı şöyle:

"İsrail’in Gazze’ye yönelik insanlık dışı saldırıları sürerken, bir yandan da “İsrail’e boykot” tartışmaları devam ediyor.

Ancak öyle garip devam ediyor ki, İsrail’i protesto etmek isteyenler kahve içenlere pompalı tüfekle saldırılar, ilgisiz markaları sıralayıp buralardan alışveriş yapılmamasını tavsiye ediyor, ilgisiz kişi ve kurumlara yöneliyor.

Diğer yandan bir yandan bu garip boykot çağrılarını yapan bir yandan İsrail’e lanetler okuyanların bir bölümü, bu ülkeyle ticaretini sürdürüyor. Askeri teçhizat dahil, her türlü mal ve hizmetin satışına devam ediyor. Öyle ki bu garipliği normalleştirmek için seferber olan kimi iktidar yanlısı hesaplar, İslam tarihinden örnekler vererek, bunun “stratejik” olduğunu bile savunabiliyor. İsrail de bu ticaretin gizlenmesi için herkese açık olan limanlarıyla ilgili bilgileri gizleme kararı alıyor.

İsrail’le Türkiye’nin diplomatik ilişkilerini bütünüyle kesmesine neden olan Mavi Marmara saldırısının üzerinden 13 yıl geçti.

Gazze’nin bugün olduğu gibi ablukaya alınmasına karşılık, yardım götürmek isteyen sivillerin bulunduğu Mavi Marmara’ya yönelik saldırıda 10 kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı. Yaralılar ve gözaltına alınanlar, hücrelerde tutulduklarını, işkence gördüklerini anlatmışlardı.

İsrail’le ilişkiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına göre üç şartla normalleşti. Birincisi İsrail’in özür dilemesi ki Erdoğan bu özrün dilendiğini söyledi. İkincisi tazminat ödenmesi… Üçüncüsü de Gazze üzerindeki ablukanın kaldırılması…

Özür dışındaki şartların ne derecede yerine geldiği tartışılır. Evet, İsrail tazminat ödedi ancak artık İsrail’in yerine tazminatları Türkiye ödüyor. İsrail askerinin şiddetinin bedeli, Maliye Bakanlığı’nın kasasından çıkıyor. Nasıl mı?

Mavi Marmara dava ve tazminatları konusunda, İsrail ile 2016’da kritik bir anlaşmaya imza atıldı. İki ülke Resmi Gazete’de de yayımlanan anlaşmaya göre, şu konularda mutabık kaldı:

1-İsrail Hükümeti 31 Mayıs 2010 tarihinde yaşanan konvoy (Mavi Marmara)

hadisesi sırasında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat olarak, Türk Hükümeti tarafından açılacak bir hesaba 20 milyon Amerikan Doları ödeme yapacaktır.

2-Yukarıdaki meblağ defaten ödenecektir. Türk Hükümeti bu meblağın havale

edileceği banka hesabını İsrail Hükümetine diplomatik kanallardan bildirecektir. İsrail, işbu Anlaşma'nın yürürlüğe giriş tarihini takip eden yirmi beş işgünü içinde parayı bu hesaba havale edecektir.

3-Yukarıdaki meblağın dağıtımı, benimsenebilecek dağıtım yöntemlerine uygun

olarak, münhasıran Türk Hükümetinin yetkisindedir ve bu konuda İsrail Hükümeti için herhangi bir sorumluluk doğmayacaktır.

4-Türkiye ve İsrail, diğer tarafa veya diğer taraf adına hareket edenlere hukuki veya

başka bir sorumluluk yüklemeyecekleri ve bu anlayışın, taraflardan herhangi birinin veya taraflar adına hareket edenlerin cezai veya hukuki sorumluluğu kabul ettiği veya üstlendiği şeklinde yorumlanmayacağı hususunda mutabıktır. Her halükarda, bu anlaşma, İsrail'in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının, Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek veya tüzel kişileri tarafından konvoy hadisesiyle ilgili olarak kendilerine yönelik doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye'de yapılmış veya yapılacak her türlü hukuki ya da cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacaktır.

5-Herhangi bir Türk gerçek veya tüzel kişisi tarafından veya bu kişiler adına, İsrail

Hükümeti veya gerçek veya tüzel kişilerine karşı herhangi bir para talebi öne sürülmesi veya taleplerin sürdürülmesi halinde, yukarıdaki hükümlere bakılmaksızın, İsrail Hükümeti onun adına hareket edenler ve/veya İsrail vatandaşlarının kayıpları, masrafları, hasarları ve/veya harcamaları Türk Hükümeti tarafından karşılanacaktır.

6-Bu Anlaşma, Tarafların, yürürlük için gerekli iç hukuk usullerinin tamamlandığına dair birbirlerine diplomatik kanallardan yaptıkları yazılı bildirimlerden sonuncusunun alındığı tarihte yürürlüğe girecektir..."

Bu anlaşmanın kritik bir maddesi var, beşinci madde. Bu maddede açık biçimde, İsrail’in tek seferde ödeyeceği 20 milyon dolardan sonra bir daha herhangi bir ödeme yapmayacağı, sorumluluğun Türkiye’ye geçeceği belirtiliyor."

Yazının tamamı için TIKLAYINIZ