Gömülü finans, yeni bankadır

En son ne zaman bir banka şubesine gittiğimi hatırlayamıyorum fakat bankacılığı hala fiziksel bir konumla veya en azından mobil uygulamalarıyla ilişkilendiriyoruz. Ancak bu artık doğru olmayabilir.

Kasım 2019'da, a16z Zirvesi'nde, 16z'nin genel ortağı Angela Strange, “Her şirketin bir fintek şirketi olacağını” iddia etti. Bu iddiadan sonra, 2020-2021 yılları gömülü finans, piyasayı fırtına gibi ele geçirmeye başladı. Geleneksel endüstri oyuncularını yenilik yapmaya ve bankaları müşterilerin dijital beklentilerine ayak uydurmaya zorlayan pandemiyle çok sayıda yeni nesil dijital modelin ana akım haline geldiği görüldü. Birisi gömülü finans.

Gömülü finans, finansal hizmetlerin geleneksel olarak finansal olmayan bir platforma sorunsuz bir şekilde entegre edilmesidir ve bireysel veya kurumsal müşterilerin uygulama içerisinde finansal hizmetlere erişmesine olanak tanır. Örneğin;

· Gömülü ödemeler, platformdan ayrılmadan sorunsuz bir ödeme akışı oluşturur;
· Gömülü kredi, tüketicinin satın alma işlemi sırasında doğrudan kredi başvurusunda bulunmasına ve kredi almasına imkân tanır;
· Gömülü sigorta, gerçek zamanlı değerlendirme ve fiyatlar ile sigortayı doğrudan ürünleştirir.

FİNANSAL OLMAYAN KURULUŞLAR İÇİN GÖMÜLÜ FİNANS
Geleneksel markalar ve perakendeciler finansı mevcuttaki tekliflerine entegre ederek yeni bir gelir kaynağına erişebilir ve işlem maliyetlerini düşürürken, aynı zamanda mevcut müşteri tabanlarıyla müşteriyi elde tutma noktasında iyileştirme sağlayabilir.

FİNANSAL KURUMLAR İÇİN GÖMÜLÜ FİNANS
Gömülü finans, finansal kurumlar için finansı dijitalleştirmeye başlamalarına ve daha düşük satın alma maliyetleriyle mevcut geniş bir müşteri tabanına ulaşmalarına olanak tanımaktadır. Dahası, finansal kurumlar daha iyi segmentasyon ve kredi skorlaması yapmak için daha geniş bir tüketici verisi setine erişebilecekler.

TÜKETİCİLER İÇİN GÖMÜLÜ FİNANS
Biz tüketiciler için gömülü finans, hız, kolaylık ve netlik anlamına gelmektedir çünkü ihtiyacımız yokken değil, ihtiyacımız varken kullanılabilir durumda olacaktır. Ayrıca, sağlayıcılar için daha fazla rekabet ve daha düşük maliyetlerle, borçlanma, yatırım, hatta sigortalama maliyetleri düşmelidir.

Küresel olarak, Sacra Research, gömülü finansın önümüzdeki 5+ yıl boyunca devam eden çift haneli büyüme ile 1 trilyon dolarlık bir pazar olacağını tahmin etmektedir. Türkiye'de Vatan Bilgisayar ve Teknosa gibi elektronik perakendeciler e-ticaret platformlarında alışveriş kredisi seçeneklerini çoktan etkinleştirmiştir. Colendi ile ortak olan Migros, sadakat programlarını gömülü bir finans uygulaması olan Moneypay'e dönüştürmüştür. Yemeksepeti (Yemeksepeti Fintech) ve Getir (Getir Finans) ise kendi fintek kollarını başlatmıştır.

Finansal hizmetlerin günlük ürün ve hizmetlerimizin bir parçası haline geldiği, genellikle görünmeyen fakat kritik bir toplumsal altyapı meselesi haline geldiği fintek devriminin başındayız.

Banking-as-a-Service: The $1T Market to Build the Twilio of Embedded Finance

Önceki ve Sonraki Yazılar
Jason Lau Arşivi