Göz göre göre gelen katliam: İliç'teki faciada Murat Kurum'un rolü ne? Aşırı yüklemeyi hangi şirket yaptı?

Göz göre göre gelen katliam: İliç'teki faciada Murat Kurum'un rolü ne? Aşırı yüklemeyi hangi şirket yaptı?
İliç'te yaşanan maden faciasının üstünden 21 gün geçti işçiler hala toprak altında. Kamuoyu, göz göre göre gelen facianın sorumlularının cezalandırılmasını istiyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, AKP...
İliç'te yaşanan maden faciasının üstünden 21 gün geçti işçiler hala toprak altında. Kamuoyu, göz göre göre gelen facianın sorumlularının cezalandırılmasını istiyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, AKP İBB adayı Murat Kurum onayıyla faciaya zemin hazırlandığını ifade ederek belgeler paylaştı

Gazete Pencere Haber Merkezi

Kanadalı Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Erzincan İliç Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprak, 13 Şubat’ta kaydı.

Olayın üstünden 21 gün geçmesine rağmen işçiler toprak altından çıkartılamadı. AFAD ekipleri arama kurtarma çalışmalarına yeni toprak kaymaları ihtimaline karşı sık sık ara veriyor.

Faciaya ilişkin soruşturma açılırken maden sahasında görevli 6 kişi tutuklandı.

Ancak muhalefet sorumluların cezalandırılmadığını düşünüyor.  Dönemin Bakanı ve şu an AKP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olan Murat Kurum, Anagold’a verilen izinler üstünden muhalefetin eleştirilerine maruz kalıyor.

Kurum hakkındaki iddialar

Anagold’a Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından maden sahasını büyütmesi için Murat Kurum bakanlığı döneminde ÇED izni verilmiş aynı anda yine şirketin son olarak da Kurum döneminde denetlendiği ortaya çıkmıştı.

Murat Kurum ise kendisine yönelik eleştirilere ilişkin bakanlığın ÇED raporlarında dahlinin olmadığı valiliklerin bu raporu verdiğini dile getirmiş ve "yönetmeliği bilmiyorlar" demişti. Ancak Bakanlık yönetmeliğinde ise ÇED raporunun düzenleyicisinin bizzat bakanlık olduğu vurgulanıyor.

Kurum, bu açıklamanın ardından seçim çalışmalarına devam ederken maden faciasına ilişkin eleştirileri de görmezden geliyor.

Yavuzyılmaz: Kurum’un onay verdiğini belgeledik

Muhalfet partilerinin ise olayla ilgili ısrarlı takibi devam ediyor. CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, bu süreç içerisinde Erzincan İliç'te yaşanan maden faciasıyla ilgili belgeler paylaşıyor.

Paylaşılan belgede dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un Anagold’un işlettiği altın madeninde, siyanür içerikli dünyanın en yüksek liç sahası uygulama projesini onaylamış ve faaliyet izni verildiği görülüyor.

Ayrıca paylaşılan belgede yer alan bölüm facianın da yaşandığı Faz4 olarak adlandırılan bölüm.

Facianın nedeni ne?

Yavuzyılmaz’ın paylaştığı belgelerde Murat Kurum'un onayı ile maden sahasındaki yığın liç alanının 5. ve 6. fazları inşa edilmediği halde, inşa edilmiş gibi gösterilerek sahanın kapasitesi kağıt üzerinde 85,3 milyon tona çıkartılmış.

Bu onayla birlikte kaymanın yaşandığı sahaya son 2 yıldır aşırı yükleme yapıldı.

 

Aşırı yükleme yapan şirketlerin sahibi aynı

Yavuzyılmaz, Çöpler Madeni’nde aşırı yükleme yapılan ve kayma yaşanan yığın liç sahasına, bir başka şirketin daha oksit cevherlerini getirip yığdığını ortaya çıkardı.

Belgede Kartaltepe A.Ş. adlı şirketin aşırı yükleme yaptığı anlaşılıyor. Aşırı yüklemenin nedeni olan bu şirket ile Çöpler Madeni'ndeki şirketin sahibi aynı.

Yavuzyılmaz, konuyla ilgili X hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi:

“İliç’te Anagold’un işlettiği ‘Çöpler madeninde’ aşırı yükleme yapılan ve kayma yaşanan yığın liç sahasına Kartaltepe A.Ş. adlı bir şirketin de, ‘Çakmaktepe madeninden’ çıkardığı oksit cevherlerini getirip yığdığını tespit ettik. Sonuç olarak: Bu maden tesisinde bir değil iki şirketin üretim baskısı var! Bu üretim baskısını kuran şirketlerin sahipleri de aynı! %80 SSR Mining ve %20 Lidya Madencilik (Çalık Grubuna bağlı) Sonuç felaket! Kaynak: Kartaltepe A.Ş. 2.Kapasite Artışı Projesi Nihai ÇED Raporu”