2 işçinin hayatını kaybettiği Mitsubishi şantiyesi önünde eylem

2 işçinin hayatını kaybettiği Mitsubishi şantiyesi önünde eylem
Manisa'da 2 Şubat'ta Mitsubishi'ye ait şantiyede çıkan yangında hayatını kaybeden 2 işçi için Emek Partisi Manisa İl Örgütünün çağrısı ile anma düzenlendi.2 Şubat tarihinde Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde Mitsubishi...
Manisa'da 2 Şubat'ta Mitsubishi'ye ait şantiyede çıkan yangında hayatını kaybeden 2 işçi için Emek Partisi Manisa İl Örgütünün çağrısı ile anma düzenlendi.

2 Şubat tarihinde Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde Mitsubishi Electric fabrikası inşaatında yaşanan iş cinayetinde ölen iki işçi Alibaba Gökalp ve Zülfü Yıldız fabrika önünde işçi aileleri ve Emek Partisi Manisa İl Örgütünün çağrısı ile anıldı. Anmaya Manisa emek ve demokrasi güçleri de katıldı.

Evrensel'de yer alan habere göre, basın açıklamasını okuyan EMEP Manisa İl Yöneticisi Burak Yılmaz, “İş kazalarını ve iş cinayetlerini vaka-ı adiyeden saymamızı bekleyen sermaye düzeninin Japonya tekeli Mitsubishi ve yerli inşaat tekeli Tekfen eliyle işçiye düşük ücret ve güvencesizlik, sermayeye teşvik, denetimsizlik kalkanının ardında gerçekleştirdiği 2024 yılı Şubat ayında Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki icraatı. İş cinayetine ilişkin haberlerdeki detaylara bakarak dahi iş yerinde bir dizi ihmalin arka arkaya geldiği söylenebilir. Bu kadar ihmalse ancak düşük ücret, güvencesizlik, üretim baskısı ve denetimsizlik gibi günde en az 7 işçinin hayatına mal olan sermaye uygulamalarıyla mümkün. Bu inşatta yaşanan iş cinayetinde adeta bu katliamın yaşanmasına davetiye çıkarıldığı ortadadır. Yanıcı nitelikte olan izolasyon malzemelerinin ayrı bir depoda tutulup, çalışma alanında tutulmaması, çalışma yapılırken başka bir kişinin olası aksaklıklara karşı gözetim için bu alanda bulunması gibi çok basit ve sıradan iş güvenliği önlemleri dahi alınsaydı bugün bu iki işçi arkadaşımız hayatta olacaktı” dedi.

Erzincan İliç’te yaşanan iş cinayetine değinen Yılmaz, “Gördüğümüz gibi geliyorum diyen katliamların ardında sermayedarlar ve arkasındaki iktidar güçleri olayları fıtrat, kader ve şansızlık olarak addediyor” diye konuştu. Soma’da 301 Madencinin ölümü ertesinde bir tek kişinin cezaevinde kalmadığını belirten Yılmaz, “Dün Soma’da bugün Manisa OSB’de, Alaşehir’de MESEM’de devam eden iş cinayetleri düzenine karşı işçilere mücadelede ısrar etmekten ve iş cinayetleri düzenine karşı birliği kurmak, korumak ve büyütmek için sabretmekten başka çare bırakmıyor. Diri diri yanmakla diri diri gömülmenin peşi sıra geldiği bir düzeni ve sonu kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Anmada konuşan Alibaba Gökalp’in eşi Nuriye Gökalp, “Hiç kimse susmasın, bu kaza değil. Herkes hesap vermek zorunda” dedi. 2022’de Manisa Teknika Plast Fabrikasında iş cinayetinde hayatını kaybeden Şehmus Aydın’ın abisi Osman Aydın’da söz alarak, “2022’de tamamen iş yerinin zafiyetinden dolayı kaza geçirip vefat etti kardeşim. Şimdiki maliyeti 20 lira olan bir cıvata nedeniyle hayatını kaybetti. Sonuç itibari ile bunların üzerine düşen görevi yapmamaları sonucu benim kardeşim oğullarının babalık haklarını ellerinden aldılar. 4 çocuğu vardı kardeşimin. Fabrika parasına para katıp işine devam ediyor. Geri de kalanların başı pek sağ kalmıyor. Şu an bende 4 hastalık oldu. Haftamın 2-3 gününü hastanede geçiriyorum. Ne diyeceğimi bilemiyorum” diye konuştu.

Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Mehmet Ramazan ve SES Manisa Şube Başkanı Figen Pehlivan da söz alarak, iş cinayetlerine karşı emekçilerin birleşmesi, örgütlenmesi ve beraber mücadele etmesi çağrısı yaptı. İşçi Demokrasi Partisi Manisa İl yöneticisi İlhan Yıldırım ailelerin mücadelelerinin yanında olacaklarını ve davanın takipçisi olacaklarını kaydetti. CHP, DEM Parti ve TİP de açıklamaya destek verdi.

Basın açıklamasının sonunda Burak Yılmaz, “Manisa’daki işçileri, emekçileri; bütün emek, demokrasi güçlerini ve örgütlerini, bu vahşi iş cinayetleri düzenine karşı birlikte ses çıkarmaya, işçi cinayetlerine karşı birleşmeye çağırıyoruz” dedi.