43 kişi yaşamını yitirmişti... Amasra maden ocağında bile bile katliam: "1 kişiye dahi bu eğitim verilmedi"

43 kişi yaşamını yitirmişti... Amasra maden ocağında bile bile katliam: "1 kişiye dahi bu eğitim verilmedi"
Amasra’da 43 madencinin yaşamını yitirdiği grizu patlamasındaki ihmal gözler önüne serildi. TTK’nin raporuna göre bir kişiye dahi “gaz izleme eğitimi” verilmediği ortaya çıktı. İddianamede metan gazı seviyesinin tehlikeli...

Amasra’da 43 madencinin yaşamını yitirdiği grizu patlamasındaki ihmal gözler önüne serildi. TTK’nin raporuna göre bir kişiye dahi “gaz izleme eğitimi” verilmediği ortaya çıktı. İddianamede metan gazı seviyesinin tehlikeli boyutta arttığı anlatılmıştı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), 2022 yılı için faaliyet raporunu yayımladı. Raporda, Bartın Amasra’da 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 43 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan maden katliamına ilişkin de çarpıcı ayrıntılar yer aldı.

Raporun “Eğitim” kısmında Amasra’da 1 kişiye dahi gaz izleme eğitimi verilmediği bilgisi yer aldı. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, İddianamede ve Meclis raporlarında patlamanın nedenleri arasında “metan gazı seviyesinin tehlikeli boyutta olması” gösteriliyor. Amasra maden katliamına ilişkin hazırlanan iddianamede metan gazı değerlerinin patlama anına kadar “yüzde 1 ikaz seviyesini” 85, “yüzde 1.5 alarm seviyesini” ise 5 kez geçtiği aktarılmıştı. Bunun yanında faciaya ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporda da patlamanın en önemli nedenin “metan gazı” olduğu ifade edilmişti. 

EKSİKLİKLER ANLATILDI

Raporda gaz eğitimi dışında da önemli eksikliklere değinildi. Olası bir kaza sırasında kurtarıcı olarak görev yapacak olan kişilere verilmesi gereken “tahlisiye” eğitiminin de hiçbir çalışana verilmediği rapora yansıdı. Bu konuyla ilgili Zonguldak’ta, TTK’nin sorumluluğundaki Karadon maden ocağında 31, Kozlu’da 176, Üzülmez’de 38 Armutçuk’ta 53 kurum dışı olarak da 1580 olmak üzere toplam 1878 kişiye tahlisiye eğitimi verilirken Bartın Amasra’daki maden ocağında 1 kişiye dahi bu eğitimin verilmediği raporda ifade edildi.