86 kişilik mülteci botu battı: 61 göçmen kayıp

86 kişilik mülteci botu battı: 61 göçmen kayıp
Birleşmiş Milletler yetkilisi Flavio Di Giacomo, 86 kişiyle Akdeniz'e açılan bir mülteci teknesinin alabora olduğunu ve 61 kişiye ulaşamadıklarını duyurdu.Libya açıklarında bir mülteci teknesinin alabora olması sonucunda 61...

Birleşmiş Milletler yetkilisi Flavio Di Giacomo, 86 kişiyle Akdeniz'e açılan bir mülteci teknesinin alabora olduğunu ve 61 kişiye ulaşamadıklarını duyurdu.

Libya açıklarında bir mülteci teknesinin alabora olması sonucunda 61 kişinin kaybolduğu bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Akdeniz Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Flavio Di Giacomo, Libya'nın Zuara kentinden denize açılan 86 kişilik mülteci teknesinin kaza geçirdiğini ve şu ana kadar ulaşılamayan 61 kişi olduğunu duyurdu.

Di Giacomo, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Akdeniz'in orta kesiminde bu yıl 2 bin 250'den fazla kişi hayatını kaybetti. Bu dramatik sayı, ne yazık ki denizde hayat kurtarmak için yeterince çaba gösterilmediğini ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı. İtalyan basınına göre, kaza sonrasında kurtulan 25 kişi Libya'nın başkenti Trablus'a götürüldü.

BM verilerine göre, geçen yıl Akdeniz'in orta kesiminde Afrika'dan Avrupa'ya geçmeye çalışan 1377 mülteci hayatını kaybetmişti. Akdeniz'in İtalya, Malta ve Libya arasındaki bölgesi, düzensiz göç rotalarından biri olarak öne çıkıyor. Denizde yardım çağrısında bulunan mültecileri genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları (STK) kurtarıyor. Ancak, Avrupa Birliği (AB) üyesi devletlerin "güvenli liman" sağlamaması nedeniyle STK'ler zaman zaman kurtardıkları mültecileri tahliye etmekte zorlanabiliyor. Akdeniz'i geçmeye çalışan mülteciler, teknelerin alabora olması ya da aşırı kalabalık nedeniyle her yıl hayatlarını kaybediyor.