AB zirvesinde 'Gazze'de ateşkes' çağrısı çıkmadı

AB zirvesinde 'Gazze'de ateşkes' çağrısı çıkmadı
Avrupa Birliği (AB) liderleri, 7 Ekim'den sonraki üçüncü toplantısı bugün gerçekleşti. Ateşkes oylamasında liderlerin çoğunluğu 'evet' dese de oy birliği çıkmaması nedeniyle 'Gazze'de ateşkes' çağrısı çıkmadı.AB Konseyi...

Avrupa Birliği (AB) liderleri, 7 Ekim'den sonraki üçüncü toplantısı bugün gerçekleşti. Ateşkes oylamasında liderlerin çoğunluğu 'evet' dese de oy birliği çıkmaması nedeniyle 'Gazze'de ateşkes' çağrısı çıkmadı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Brüksel'de gerçekleşen AB liderler zirvesinin ardından basın toplantısı gerçekleştirdi. Michel, zirvenin en önemli gündem maddelerinden birinin İsrail-Filistin çatışması olduğunu belirtti.

Bazı üye ülkeler arasında çatışmalara verilecek ara ile ilgili farklı görüşler bulunduğunu aktaran Michel, "Bir kısmı 'insani duraklama' ve bir kısmı 'insani bir ateşkes' istiyor." dedi. Ancak Michel, insani yardım taahhüdü ve iki devletli çözüme yönelik siyasi sürece bağlılığın tüm liderlerce kabul edildiğini kaydetti.

Büyük çoğunluk ateşkes dedi

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'deki çatışma konusunda bir ateşkes çağrısının oy birliği sağlanamadığını belirtti.

Varadkar, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Benim görüşüm ve diğerlerinin görüşü de şuydu; eğer ateşkes çağrısı konusunda oy birliğine varamazsak, bir çeşit geçici ateşkes ya da geçici bir süre için duraklamalarla ilgili teklifte bulunmanın hiçbir anlamı yoktu. AB ülkelerinin ezici çoğunluğunun tutumu, şu anda ateşkes olması gerektiği yönünde" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda 12 Aralık'ta yapılan Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısına, AB ülkelerinden Avusturya ve Çekya "hayır" oyu kullanmıştı.