ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı, Tel Aviv'den seslendi: Gazze'nin yeniden işgali doğru değil

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı, Tel Aviv'den seslendi: Gazze'nin yeniden işgali doğru değil
Tel Aviv'i ziyaret eden ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Gazze'de bir sonraki aşamada saldırıların yoğunluklarının azalacağını, istihbarat operasyonu odaklı olarak hareket edileceğini açıkladı.ABD'li yetkili, "İsrail'in...

Tel Aviv'i ziyaret eden ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Gazze'de bir sonraki aşamada saldırıların yoğunluklarının azalacağını, istihbarat operasyonu odaklı olarak hareket edileceğini açıkladı.ABD'li yetkili, "İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin mantıklı olduğuna ya da uzun vadede Gazze'yi yeniden işgal etmesinin doğru olduğuna inanmıyoruz" dedi.

İsrail'in 7 Ekim'den beri Gazze'ye saldırılarına en başından beri destek veren ABD'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ortadoğu ziyareti sırasında Tel Aviv'e de gitti.

Gazze'nin geleceği konusunda Tel Aviv yönetimi ile Joe Biden yönetimi arasında terslik yaşansa da Sullivan, açıklamalarına İsrail'in yanında olduklarını vurgulayarak başladı.

Sulivan, ABD lideri Joe Biden'ın sözlerine atıfta bulunarak, "İsrail, kendisini Hamas'a karşı savunma hakkına sahip."Bugün Başkan Biden adına, İsrail'in Hamas'a karşı mücadelesinde destekleme kararlılığımızı vurgulamak için buradayım." ifadelerini kullandı.

Sullivan, devam eden çatışmaların seyrine ilişkin "Bu savaşın, Hamas liderliğini hedef almaya ve istihbarat odaklı operasyonlara daha kesin yollarla odaklanan, Hamas'ın oluşturduğu süregelen tehditle başa çıkmayı sürdüren başka bir aşamasına geçiş olacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Uzun vadede Gazze işgali doğru değil"

Sullivan, İsrail'in planlarının özel olarak konuşulması gerektiğini, bu nedenle zaman çizelgesi hakkında konuşmayacağını vurguladı. Öte yandan ABD'li yetkili, "İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin mantıklı olduğuna ya da uzun vadede Gazze'yi yeniden işgal etmesinin doğru olduğuna inanmıyoruz" ifadesini kullandı.

"İsrail'in eğer gerçekten sivilleri korumak gibi bir niyet varsa çok daha hassas, daha küçük mühimmat kullanmaz mıydı?" sorusuna cevap veren Sullivan, İsrail'in "Hamas'ı vuran hedefler ile masum sivillerin canına mal olabilecek hedefler arasında yaptığı ayrımı açık ve sürdürülebilir şekilde ortaya koyma niyetinde olduğunu" savundu.