Adalet Bakanı Tunç: AYM yetki sınırını aştı

Adalet Bakanı Tunç: AYM yetki sınırını aştı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tutuklu TİP milletvekili Can Atalay kararı ile yaşanan yargı krizine ilişkin konuştu. Tunç, “Anayasa Mahkemesi yorum yoluyla yetkisini aşmıştır” dedi.Adalet Bakanı Yılmaz Tunç HaberTürk’te Fevzi...

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tutuklu TİP milletvekili Can Atalay kararı ile yaşanan yargı krizine ilişkin konuştu. Tunç, “Anayasa Mahkemesi yorum yoluyla yetkisini aşmıştır” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç HaberTürk’te Fevzi Çakır’ın sorularını yanıtladı. Tunç, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay milletvekili  Can Atalay’a hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) ile kararı tanımayan ve suç duyurusunda bulunan Yargıtay arasındaki krizi de yorumladı.

Adalet Bakanı bireysel başvuruların açık olduğunu ancak bunun kanunlar kapsamında sınırlandırıldığını belirterek yargı makamları arasında krizin önüne geçildiğini söyledi. Tunç, AYM ve Yargıtay arasında kanunların farklı yorumladığını belirtti. Ayrıca, “İki mahkemenin de yıpratılmasını istemeyiz” dedi. Çakmak’ın “Anayasa Mahkemesi burada yorum yolu ile yetkisini aştı mı?” sorusuna Tunç, “Evet, bu sınır aşıldı. Kanundan kaynaklanan sorunlar da var” dedi.

İnfaz düzenlemesi olacak mı?

Adalet Bakanı Tunç, yeni yargı paketini de açıkladı. Tunç, "Uygulamadan gelen talepler ve yeni ihtiyaçlardan doğru düzenlemelere gittik" dedi. Tunç, denetimli serbestliklerle 2 yılın altında ceza alan bir kişinin hiç tutuklanmamasının cezasızlık algısı yarattığını belirtti. Bakan, en fazla 3 yıl denetimli serbestlik olacağını söyledi.

Bunlara ek olarak Adalet Bakanı, tutukluluk sürelerini ilgilendiren infaz düzenlemesinin yargı paketinde yer almayacağını ifade etti.