Afgan ve Suriyeli göçmenleri kamuflajlı kamyonla Türkiye'ye soktular

Afgan ve Suriyeli göçmenleri kamuflajlı kamyonla Türkiye'ye soktular
Suriyeli ve Afgan kaçak sığınmacılar, eski kamyonları askeri kamuflajla boyayıp Türkiye’ye girdi. Suriye’den bu araca göçmenleri dolduran çeteler, Suriye’den Türkiye’ye gelen askeri konvoyun peşine konvoyun parçasıymış gibi takıldı.

Aralık 2023'te Kilis'te yaşanan olay, sınır kaçakçılığına ilişkin çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Özel harekat polisleri, Suriye sınırındaki Kilis'te park halinde duran bir askeri kamyonetle ilgili şüphelenerek araştırma yapmıştı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu'nun haberine göre polisler, kamyonette bulunan iki kişinin askeri olduklarını iddia etmelerine rağmen, araçtan gelen bebek ağlaması sesi üzerine tekrar döndüler ve araştırmalarını sürdürdüler. Araçtan açılan silah sandıklarının içinden onlarca kaçak göçmen çıktı.

Yine Terkoğlu'nun haberinde yer alan bilgilere göre, kamyonet aslında askeri görünüme sahip olmasına rağmen TSK'nin eski kamyonetlerinden biriydi ve ikinci el sitelerinde satışa çıkarılmıştı. Bu kamyonetlerin kaçakçılık çetesi tarafından satın alınıp yeniden askeri görünüme boyandığı ve kaçak göçmen taşımacılığında kullanıldığı belirlendi.

Araçlar, Çobanbey Sınır Kapısı’nın 2 kilometre batısındaki askeri sınır kapısından geçiyordu. Bu işi, 2023 yılında mayıs ayından, yakalandıkları aralık ayına kadar tam yedi ay yapmışlardı. Kaçak göçmen başına 2-3 bin dolar alıyorlardı.

Olayın yaşandığı bölge, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı 1. Hudut Alayı'nın sorumluluğundaydı ve yaşananlar sonrasında bölgedeki komutanın görevden alındığı dedikoduları yayıldı. Ancak MSB kaynakları, Tuğgeneral H.H.O’nun görevinden alınmasının kaçakçılık operasyonuyla hiçbir ilgisi olmadığını, H.H.O. hakkında hukuki ya da askeri bir soruşturma yapılmadığını net bir şekilde söyledi.

Konuyla ilgili olarak CHP'nin Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı emekli Amiral Yankı Bağcıoğlu, kaçakçılık yöntemini doğrulayarak, suç örgütlerinin bu tür yöntemlerle haksız kazanç elde ettiğini vurguladı. Bağcıoğlu ayrıca, sınır güvenliğinin sağlanması için daha kapsamlı çözümlerin gerekliliğini belirtti.

“Hudutlarımızda görev yapan kahraman askerlerimizin kendilerine tevdi edilen görevleri 24 saat esasına göre büyük bir özveriyle sürdürdüğü yadsınamaz gerçek. Ancak olayın yasadışı maddi kazanç boyutu gün geçtikçe inanılmaz şekilde artmakta, suç örgütleri bu ranttan pay almak için her türlü şeytani yönteme başvurmaktadır. Şanlıurfa’da meydana gelen ve basına yansıyan olaya benzer şekilde Aralık 2023 tarihinde Gaziantep’te de bir yasadışı göçmen kaçakçılığı yaşanmıştır. Kaçakçılar tarafından artık kullanım ömrünü tamamladığı için ihale ile satışı yapılan araç -Jandarma Genel Komutanlığı tarafından satıldığı iddia edilmektedir- satın alınmış, tekrar askeri araç görüntüsü verilerek boyanmış ve hudut geçişinde insan kaçakçılığında kullanılmıştır. İnsan kaçakçıları yakalanmış ve adli işlem başlatılmış ayrıca kendilerine yardım eden/göz yuman düşük rütbedeki birkaç askeri personel hakkında yüksek disiplin kurulu kararıyla meslekten ihraç sürecinin de başlatıldığı bilgileri mevcuttur. Bu olay bölgede suç örgütlerinin yasadışı eylemlerini fütursuzca ve cüretkâr bir şekilde devam ettirdiklerini, bu çerçevede her türlü araç ve yöntemi kullanacaklarını bir kez daha göstermiştir. Bu olayın gösterdiği bir diğer husus da bölgedeki kontrol ve takip mekanizmalarının hiçbir gevşemeye mahal bırakmadan en üst seviyede idame edilmesi zorunluluğudur.”