Google Keşfet'te Muhalif Haber Sitelerinin Trafiği Düştü: "Yalan Haberler Öne Çıkıyor" Tepkisi!
Özellikle muhalif yayın organları, trafiklerinde ciddi düşüşler yaşadıklarını belirtirken, Google Keşfet akışında "yalan haber" içerikli ve hatta haber sitesi niteliği taşımayan platformların ön plana çıkarıldığını iddia ediyor. Bu durum, kamuoyunda "haber alma hakkının ihlali" tartışmalarını beraberinde getirdi.
Algoritma Değişiklikleri ve "Dijital Zorbalık" Tartışmaları
Google'ın zaman zaman güncellediği arama algoritmaları, web sitesi trafiklerini doğrudan etkiliyor. Son dönemde yaşanan bu düşüşler, özellikle muhalif çizgideki haber siteleri tarafından "algoritma müdahalesi" olarak yorumlanıyor. Daha önce de TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda gündeme gelen bu konu, "dijital zorbalık" olarak nitelendirilmişti. Google ise algoritma değişiklikleriyle herhangi bir internet sitesinin hedef alınmadığını, herhangi bir ayrımcılık yapılmadığını savunuyor. Ancak yayıncılar, yaşanan trafik kaybının sürdürülebilirliklerini tehdit ettiğini belirtiyor.
"Yalan Haber" İddiaları ve Keşfet'in Güvenilirliği
Trafik düşüşleriyle birlikte, Google Keşfet akışında yer alan içeriklerin kalitesi de mercek altına alındı. Birçok kullanıcı ve yayıncı, normal haber siteleri yerine, "tıklama tuzağı" (clickbait) başlıkları kullanan, manipülatif veya tamamen gerçek dışı bilgiler içeren sitelerin Keşfet'te daha fazla görünürlük kazandığını öne sürüyor. Bu durum, Google'ın "güvenilir kaynakları önceliklendirme" politikasının sorgulanmasına yol açtı.
Google'ın kendi politikalarına göre, Keşfet'te yer alacak içeriklerin yüksek düzeyde uzmanlık, yetki ve güvenilirlik (E-E-A-T) barındırması, orijinal içerik üretme konusunda tutarlı bir geçmişe sahip olması ve politikalarına uyması gerekiyor. Ancak son dönemdeki şikayetler, algoritmanın bu prensiplerden sapmış olabileceği yönündeki endişeleri artırıyor.
Kaynak:Haber Merkezi