Agrobay Seracılık, gazeteci Çiğdem Toker’e açtığı 1,5 milyonluk davayı kaybetti

Agrobay Seracılık, gazeteci Çiğdem Toker’e açtığı 1,5 milyonluk davayı kaybetti
Agrobay Seracılık, gazeteci Çiğdem Toker’e açtığı 1,5 milyon liralık tazminat davasını kaybetti. Toker, kararla ilgili “Dava süreci beş yıldan uzun sürse de bu kararın, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün içinde...

Agrobay Seracılık, gazeteci Çiğdem Toker’e açtığı 1,5 milyon liralık tazminat davasını kaybetti. Toker, kararla ilgili “Dava süreci beş yıldan uzun sürse de bu kararın, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün içinde bulunduğu koşullar açısından önem taşıdığı kuşkusuz” dedi.

Toker, Yargıtay kararını T24’deki yazısında aktardı.

Buna göre, Bayburt Grubu çatısı altındaki Agrobay Seracılık, altı yıl önce Toker’in Cumhuriyet’te yayımlanan "Rusya'ya domatesler de Bayburt'tan" başlıklı yazısı nedeniyle “şirketin kamuoyu önünde küçük düşürüldüğü, kişilik haklarına basın yoluyla saldırıda bulunulduğu” iddiasıyla 1,5 milyon TL tutarında tazminat davası açmıştı.

Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Aralık 2018'de talebi reddederken, yazının objektif sınırlar içerisinde kaldığını, halkın haber alma hakkı çerçevesinde basın özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtmişti. Karar istinaf mahkemesince de onaylanınca, dosya Yargıtay’a gitti.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de Ekim 2022'de oybirliği ile verdiği kararla Bölge Adliye Mahkemesi kararını uygun bularak onadı.

Toker, kararla ilgili “Dava süreci beş yıldan uzun sürse de bu kararın, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün içinde bulunduğu koşullar açısından önem taşıdığı kuşkusuz” dedi.

Toker, dava konusu yazıya dair ise şunları belirtti:

“Agrobay Seracılık şirketinin açtığı davanın konusu ise Rusya ile Türkiye arasında yaşanan "uçak krizinin" kısmen çözülmesinin ardından yeniden açılan domates ihracatı kanalında, söz konusu şirkete öncelik verilmesinin, grubun iktidara yakınlığıyla bağlantılı olabileceği yönünde kulis haberini aktarmam.

Yanı sıra Agrobay'ın bünyesinde yer aldığı Bayburt Grup'taki diğer inşaat şirketlerinin altyapı ihalelerinde, özellikle davet yöntemli olarak büyük bedelli işler almasıyla öne çıktığını vurgulamış ve TCDD'nin davet yöntemiyle verdiği Sapanca-Geyve YHT altyapı/ üstyapı inşaatını 2 milyar TL'ye yapacak olan Özgün Yapı'nın, 3. havalimanını kente bağlayacak 1 milyar avroluk Gayrettepe hattını yapmak üzere Ulaştırma Bakanlığınca seçilen Kolin-Şenbay ortaklığındaki Şenbay'ın, 1.1 milyar TL'lik Rize Havalimanını Cengiz'le birlikte yapmakta olan Aga Enerji'nin de kardeş kuruluşu" diye ihaleleri listelemiştim.”

İşçi eylemiyle gündemde

Agrobay Seracılık, son günlerde tazminatsız olarak işten çıkarılan 39 işçinin eylemiyle de gündemde. İşçilerinin, sera önündeki mücadelesi bir ayı aşkın süredir devam ederken, işçiler zaman zaman gözaltına alındı.

Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Şentürk Salık, "işçi zaten bu ülkede 1-0 önde başlıyor" sözleriyle tepki çekmişti.