AİHM, Bylock gerekçesiyle tutuklanan Birleşmiş Milletler yargıcı için hak ihlali kararı verdi

AİHM, Bylock gerekçesiyle tutuklanan Birleşmiş Milletler yargıcı için hak ihlali kararı verdi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2016 yılında Türkiye'de meydana gelen darbe girişiminin ardından Bylock programını kullandığı gerekçesiyle FETÖ üyesi olmak suçundan tutuklanan BM yargıcı Aydın Sefa Akay'ın, hak ihlaline uğradığına hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de 2016 yılındaki darbe girişimi sonrası tutuklanan ve ardından Gülen davalarında delil sayılan iletişim uygulaması 'bylock'u kullandığı için 'FETÖ üyesi' suçundan 7 yıl 6 ay hapse mahkum edilen yargıç Aydın Sefa Akay'ın yaptığı başvuruda Türkiye'yi mahkum etti.

BM bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Ceza Mahkemesi hakimi ve emekli büyükelçi olan Akay'ın 2017 yılında yaptığı başvuru bugün karara bağlandı.

AİHM, başvuruyla ilgili olarak Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. ve aile ve özel yaşama saygıyla ilgili 8. maddelerinin ihlal edildiğine hükmederek, Türkiye'nin 21 bin euro maddi para cezası ödemesini kararlaştırdı.

"Diplomatik dokunulmazlığa sahip"

AİHM, Akay'ın, uluslararası hukuk uyarınca kişiliğinin ve özel ikametgahının dokunulmazlığa tabi olduğunu vurguladı. Kararda, Akay'ın her türlü tutuklama veya gözaltına karşı korunma dahil olmak üzere tam diplomatik dokunulmazlığa sahip olduğu anlatıldı.

Maddi tazminat talebi reddedildi

Akay, AİHM'den BM hakimi olarak görev yapamadığı süre için 150 bin euro, tutuklanmayla özgürlüğü kısıtlandığı ve itibarına zarar verildiği gerekçesiyle 110 bin euro olmak üzere toplam 260 bin euro maddi tazminat talebinde bulunmuştu. Bu talepler kabul edilmedi.

Ruanda Soykırımı'nı araştıran heyetteydi

Emekli Büyükelçi Aydın Sefa Akay, Ruanda'da 1994'te yaşanan soykırımı araştıran BM yargıçlar heyetinin üyesiydi. Akay, BM hakimi olmadan önce Türkiye'nin Burkina Faso Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Akay'ın tutuklanması üzerine Türkiye'yi, BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etmişti.

AİHM'den bir ilk

Karara dair sosyal medya hesabından paylaşım yayan hukukçu Kerem Altıparmak, "Aydın Sefa Akay başvurusunda AİHM, AİHS tarihinde ilk kez bir taraf devletin uluslararası bir yargıcın dokunulmazlığını ihlal ederek kişi özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi. Yargıtay ve AYM dahil, yargının bu kadar ağır bir ihlali gör(e)memesi her zamanki gibi akıldaki soru!" dedi.

Akay Bylock kullandığını kabul etmiş, Mason Locası üyesi olduğunu söylemişti

Akay savunmasında, ByLock kullanması ile ilgili, "Bu programı kullanan herkes, FETÖ'cü değil. Ben onlardan değilim. Programı indirdim, ancak şifre kullanmadım. Bu programı kullanıp FETÖ'cü olmayanların oranı yüzde bir dahi olsa ben onlardan biriyim” demişti.

Bu programın örgüt mensuplarınca kullanıldığına dair bir bilgisinin olmadığını söyleyen Akay, Hür ve Kabul edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği’ üyesi olduğunu açıklamıştı.