AKP’li belediye 14 taşınmazı SGK’ya devretti

AKP’li belediye 14 taşınmazı SGK’ya devretti
AKP’li Akdeniz Belediyesi, SGK’ya olan 72 milyon TL'lik borcuna karşılık toplam 61 dönümlük 14 taşınmazı SGK’ya devrediyor. Taşınmazların içinde 4 tane okul binası, 3 cami ile sağlık ocağı ve muhtarlık binası bulunuyor.Mersin'in...

AKP’li Akdeniz Belediyesi, SGK’ya olan 72 milyon TL'lik borcuna karşılık toplam 61 dönümlük 14 taşınmazı SGK’ya devrediyor. Taşınmazların içinde 4 tane okul binası, 3 cami ile sağlık ocağı ve muhtarlık binası bulunuyor.

Mersin'in Akdeniz Belediyesi Başkanı AKP’li Mustafa Gültak’a, belediyenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan 72 milyon TL'lik borcuna karşılık toplam 61 dönümlük 14 taşınmazı kuruma devretme yetkisi verildi. Konuya dair teklif, belediyenin Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda dün görüşüldü. Önerge, AKP ve MHP meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. SGK’ye devredilecek taşınmazlar arasında 4 tane okul binası, 3 cami ile sağlık ocağı ve muhtarlık binası da bulunuyor.

Belediye’nin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Üyesi Özgür Çağlar AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı, Mustafa Gültak’ın daha önce 3 kere borçlanma yetkisi aldığını kaydederek AKP’li başkanın bunu alışkanlık haline getirdiğini söyledi.

Taşınmazların arasında okul, cami, sağlık ocağı var

Belediye bünyesindeki bir şirketin 18 aydır SGK’ye prim borcunu ödemediğini belirten Çağlar, toplam borç miktarının 72 milyon TL olduğuna işaret ederek, “Bu borcun ödenememesinden kaynaklı belediyeye ait taşınmazların devrine dair bir teklif getirildi. Bu teklifi bir ay boyunca değerlendirdik. Belediye meclisi üyesi arkadaşlarımızla birlikte bu taşınmazları tek tek gezdik, gördük. Sonuçta bu teklife karşı olduğumuzu ancak belediyenin hisseleri olduğu bazı taşınmazların borcun bir kısmını karşılayacak şekilde devredilmesini kabul edebileceğimizi söyledik. Bu taşınmazlar çok önemli yerlerde. İçerisinde boş arsa, okul, cami, sağlık ocağı var. Biz de bunu komisyonda reddettik ama komisyon raporu görüşülmek üzere meclise geldi. Biz orada da muhalefetimizi yaptık, şerhimizi koyduk. Ancak buna rağmen Belediye Başkanı Gültak, bu teklifi oylamaya sundu ve teklif oy çokluğu ile geçti. Böylece belediyemize ait 14 adet taşınmaz, borçlara karşılık devredildi" ifadelerini kullandı.

Belediye’nin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Üyesi Özgür Çağlar

Belediye hala büyük borç altında

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Akdeniz Belediyesi’ne 2016 yılında kayyum atandığını, 2019 yerel seçimleriyle birlikte ise AKP’li Mustafa Gültak’ın yönetimine geçtiğini hatırlatan Çağlar, “Bu 5 yıllık süre içinde birçok borçlanma yapıldı. 5 milyon, 10 milyon, 50 milyon olmak üzere. Birçok taşınmazın bakanlıklara tahsisi yapıldı, birçok taşınmaz satıldı, birçok taşınmaza devir yetkisi verildi. Ancak belediyeyi yönetemiyor olması ve ülkenin ekonomik politikalarının çok büyük bir çıkmaza girmesinden dolayı belediye hala büyük bir borç yükü altında. Taşınmazlar batan geminin malları gibi dağıtıldı” diye konuştu.

Çağlar, AKP’li Başkan Gültak’ın daha önce de defalarca borçlandığını ama borçlarını ödeyemediğini kaydetti.

'Gültak bunu alışkanlık yaptı'

En temel hizmetleri bile yerine getiremeyen Gültak’ın, bu kez belediyeye ait taşınmazları devretme yoluna başvurduğunu söyleyen Çağlar, “Belediye seçimlerine 3 ay kala bu kadar önemli yerlerin devredilmesi zaten belediyenin ne kadar büyük bir borç yükü altında olduğunu gösteriyor. Biz burada Gültak’ın iyi yönetemediğini gördük. Temsil, temsili ağırlama, reklam, billboardlara çok fazla para harcayan Gültak, bu tarz temel hizmetleri yapamamasından dolayı borçları da ödeyemedi. Aslında tekrardan biz haklı çıktık. Reklamlara harcanan bütçe ile birçok borç kapatılıp birçok hizmet yapılabilirdi. Gültak, daha önce 3 defa borçlanma yetkisi aldı. Bu borçların da faizleri var. SGK dışında başka borçlar da var. Bu aslında Gültak’ta bir alışkanlık yarattı. Borcunu ödeyemeyen bir esnaf kredi çeker. Kredisini ödeyemeyen esnaf, mal varlıklarını satar. Belediye de tam da bu aşamada mal varlıklarını satıyor” dedi. (MA)