İçki içme yasağı resmen başladı; polis 3 kişiye idari işlem uyguladı

İçki içme yasağı resmen başladı; polis 3 kişiye idari işlem uyguladı
Serbest Düşünce Derneği, İstanbul Valiliği'nin bazı alanlarda içki tüketilmesini önlemeye yönelik genelgesini hukuka aykırı bularak Moda sahilinde "İçeceğini al gel" adıyla bir etkinlik organize etti. Derneğin 3 kurucu üyesine,...

Serbest Düşünce Derneği, İstanbul Valiliği'nin bazı alanlarda içki tüketilmesini önlemeye yönelik genelgesini hukuka aykırı bularak Moda sahilinde "İçeceğini al gel" adıyla bir etkinlik organize etti. Derneğin 3 kurucu üyesine, içki içmeye başladıkları için polis tarafından idari işlem uygulandı.

İstanbul Valiliği tarafından gönderilen genelge ile “alkol satışı ve tüketilmesi ruhsatı bulunan işletmelerin dışında park, piknik ve mesire alanı, sahil bandı, plaj vb. alanlarda çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek amacıyla alkol satışı ve tüketilmesinin önlenmesini, bahsi geçen yerlerde emniyet/jandarma ve zabıta birimleri tarafından sorumluluk alanlarında etkin bir şekilde denetimlerin yapılarak asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan verilmemesi, Kanun, Yönetmelik ve Genel Emir hükümlerine uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem yapılması” talimatı verilmişti.

Serbest Düşünce Derneği, genelgeye karşı düzenledikleri etkinlikte polis müdahalesiyle karşılaştı. Dernekten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bu akşam (09.09.2023) saat 18:00'da, İstanbul Valiliğinin 18.08.2023 tarihli "alkol yasağı" olarak medyada geniş yer bulan ve hukuka açıkça aykırı genelgesine karşı özgürlüklerimizle birlikte haklarımızı korumak için planlanan "İçeceğini Al Gel" etkinliğimiz kapsamında toplandığımız Kadıköy Moda Sahilinde alkol tüketilmesi, kolluk kuvvetlerince engellenmiş ve derneğimizin 3 kurucu üyesine 5326 sayılı Kanunun "emre aykırı davranış" başlıklı 32. maddesi uyarınca idari işlem uygulanmıştır.

Yönetim Kurulu Başkanımıza ve diğer kurucu üyelerimize uygulanan kanunsuz emir dayatması ve neticesinde uygulanan idari işlem kabul edilemezdir.

Anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Kanuna aykırı olan bu idari işlemle birlikte söz konusu Valilik genelgesine karşı her türlü yasal haklarımızı kullanacağımızı saygılarımızla bildiririz.