Altın Portakal Film Festivali iptal edildi

Altın Portakal Film Festivali iptal edildi
Gazete Pencere Haber Merkezi"Kanun Hükmü" isimli filmin festival seçkisinden çıkarılmasını takip eden olaylar üzerine 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali iptal edildi.Nejla Demirci'nin "Kanun Hükmü" isimli belgeseli, 15 Temmuz'dan...

Gazete Pencere Haber Merkezi

"Kanun Hükmü" isimli filmin festival seçkisinden çıkarılmasını takip eden olaylar üzerine 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali iptal edildi.

Nejla Demirci'nin "Kanun Hükmü" isimli belgeseli, 15 Temmuz'dan sonra KHK'larla işten çıkarmaları konu edindiği gerekçesiyle festivalin belgesel film yarışmasından çıkarılmıştı. Bunun üzerine önce jüri üyeleri görevden çekilmiş, daha sonra 28 yönetmen filmlerini yarışmadan çekmişti.

Oluşan baskıyla "Kanun Hükmü" yeniden seçkiye alınmış ancak bu defa da Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmişti. Ayrıca festival yönetmeni hakkında soruşturma açıldı. Yaşananların ardından belgesel film yeniden festivalden çıkarıldı.

Olayın yargıya taşınması ve sinema dünyasında oluşturduğu depremin ardından festival bu yıl iptal edildi.

"Festivalimizi kimsenin siyasi emellerine malzeme ettirmeyeceğim"

Antalya Büyükşehir Belediyesi Muhittin Böcek tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Gelinen noktada Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak, yıllara meydan okumuş festivalimizin bazı kişilerin elinde malzeme edilmesine, sinema emekçilerinin hakkının yenmesine asla izin vermeyeceğim. Konunun tüm ülkeyi, Antalya’yı, tüm sinemaseverleri ve tüm sinema emekçilerini ilgilendirmesi nedeniyle konuyla ilgili ev sahibi olan belediyemiz bir karar almak zorunda kalmıştır.

Başta Festival Yönetmeni olmak üzere tüm sanat ekibinin süreci yanlış yönettiği, kriz yönetimini yapamadığı tespit edilmiştir. Altın Portakal Film Festivali’ni özüne döndürmek ve Ulusal Kategoriyi festivale yeniden eklemek için çaba sarf etmiş birisi olarak yaşananları kabul etmem mümkün değildir.

Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki festivalimizi kimsenin siyasi emellerine malzeme ettirmeyeceğim. Az önce açıkladığım nedenler dolayısıyla kendi kararıyla büyük bir karmaşaya neden olan Festival Yönetmeninin, Sanat Yönetmeninin ve oluşturdukları tüm sanat ekibinin görevlerine şu an itibari ile son verilmiştir. Tüm sanatçılarımızı, sinema emekçilerimizi ve sinemaseverlerimizi Altın Portakal Film Festivalimize sahip çıkmaya davet ediyorum. Bizim dışımızda oluşan ve oluşturulan bu süreç sebebi ile 7-14 Ekim tarihleri arasında yapmayı planladığımız festivalimizi iptal ettiğimi tüm sinemaseverlere üzülerek bildiriyorum.”

TIKLAYIN | Kanun Hükmü’ne sansüre tepki; Altın Portakal’da filmleri yarışacak yönetmenler filmlerini geri çekti

TIKLAYIN | Altın Portakal’da ‘sansür’; ‘Kanun Hükmü’ belgesel seçkisinden çıkarıldı

TIKLAYIN | Bakanlıktan Altın Portakal için bir karar daha: FETÖ terör örgütü propagandası yapılması nedeniyle desteğimizi çektik

TIKLAYIN | Altın Portakal’da sansür krizi büyüyor: Demet Akbağ film festivali jüri başkanlığından istifa etti