Altın Portakal'da 'Kanun Hükmü' krizi: İşte filmlerini çeken ve çekmeyen yönetmenler

Altın Portakal'da 'Kanun Hükmü' krizi: İşte filmlerini çeken ve çekmeyen yönetmenler
Nejla Demirci imzalı 'Kanun Hükmü' belgeselinin 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin seçkisinden çıkarılmasına tepkiler sürüyor. Kanun Hükmü filmine sansüre tepki gösteren yönetmenler, filmlerini festivalden geri...

Nejla Demirci imzalı 'Kanun Hükmü' belgeselinin 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin seçkisinden çıkarılmasına tepkiler sürüyor. Kanun Hükmü filmine sansüre tepki gösteren yönetmenler, filmlerini festivalden geri çekti. Festivalden çekilmeyen filmler ve yönetmenler ise merak konusu oldu.

Festivalde dört yapımın yönetmeni filmlerini geri çekmedi

Festivalde yarışacak filmlerin yönetmenleri tarafından yapılan açıklamada “60. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmlerin yönetmenleri ve yapımcıları olarak aşağıda imzası bulunan bizler, Kanun Hükmü filminin yarışma programından çıkartılmasını, sanatsal ifade özgürlüğüne açık bir tehdit olarak görüyoruz. Özü itibariyle topluma ait olan festivallerin sansüre boyun eğmesinin kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Kanun Hükmü filmi, Ulusal Belgesel Yarışması’ndaki yerine alana dek, filmlerimizle festivalde yer almayacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz" denildi.


Festival yarışmalarında filmleri yarışacak yönetmenlerin çoğu çekilirken, bazı film yönetmenlerinin çekilmemesi dikkati çekti.

"Canım bildiriye imza atmak istemedi"

Bildiriye imza atmayan yönetmen Zeki Demirkubuz, yarışmadan çekildiğini sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. İmzası olmadığı için festivalde kaldığı düşünülen ve bir kullanıcının tepkisiyle karşılaşan Demirkubuz şu açıklamayı yaptı:

"Bacım, yarışmadan çekilmeyen başka filmler varken direk bana kitlenmişsin. Ayrıca 15:30 da filmi yarışmadan çekmiş ve festival yönetimine bildirmiştik. Sadece canım bildiriye imza atmak istemedi, mevzu bu. Bana fark etmez ama insan harcamak için bu kadar heyecanlı olmayın.Sevgiler."

Ulusal Uzun Metraj, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nda yer alan 28 film festivalden çekildi. Buna göre toplamda üç yapımın yönetmeni filmlerini geri çekmedi.

Bu yapımlar şöyle:

Ulusal Belgesel Yarışma Filmleri'nde İpek Kent ve Efe Öztezdoğan'ın "Eclipse", Ulusal Uzun Metraj Yarışma Filmleri'nde Miraç Atabe'nin "Zamanımızın Bir Kahramanı", İsmail Güneş'in "Kurban" filmleri yarışmadan çekilmedi.

Ulusal Kısa Metraj Yarışma Filmleri'nde ise tüm yönetmenler, filmlerini festivalden çekti.

TIKLAYIN - Kanun Hükmü’ne sansüre tepki; Altın Portakal'da filmleri yarışacak yönetmenler filmlerini geri çekti