Amasra'da üretime açılan maden alanı tartışması: Facianın yaşandığı alanda üretim yapılabilmesi için rapor yazıldı
Tolga Balcı
Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK'nin maden ocağında 14 Ekim 2022'de 43 maden işçisinin öldüğü grizu faciasının meydana geldiği alanda üretimin yeniden başladığı şeklinde haberlerle Amasra’daki maden ocağını tekrar kamuoyunun gündemine getirdi.
Bugün ajanslara düşen haberlerde maden faciasının olduğu bölgede 722 gün sonra ilk kez üretim yapıldığı ifade edildi.
Ancak CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz üretime başlanan alanın maden faciasının olduğu alan olmadığını söyledi. Yavuzyılmaz facianın yaşandığı alanın barajlandırılma sürecinin de devam ettiğini ekledi.
Facianın yaşandığı alana ne oldu?
43 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından yangına anında müdahale etmek gerekirken yetkililer 1 hafta süre ile oksijen vermeye devam ettiler bu da yangını körükledi diyen Yavuzyılmaz “Barajlamanın 3 kilometrelik bir galeri açıklığını kapsaması yeterliyken 13 kilometrelik bir açıklıkta yapılması nedeniyle yangının geniş bir alana yayılmasına neden oldu” şeklinde konuştu.
Yavuzyılmaz, barajlama, içinde hava olan geniş bir alanı kapsayacak şekilde yapıldığı için oksijen tükenen kadar yanmanın devam ettiğini bu nedenle bu alanda henüz barajların açılmadığını ve üretimin bu nedenle yapılamadığını söyledi
Üretim için barajlamanın açılmasını talep eden rapor yazıldı
Mahkemenin üretimin yeniden başlaması için 2 üniversite hocasından rapor istediğini aktaran Yavuzyılmaz “Bu bilirkişiler barajın açılabileceğini belirtti ancak TTK tüm bilim ve tecrübeleri bir yana bırakarak adeta yer altı işletmesini uzun yıllar kapatacak bir yöntem olan aynı zamanda teçhizatlara ve galerilere zarar verecek yüksek maliyetli bir yöntem olan su ile doldurmanın çözüm olduğunu mahkemeye bildirdi” dedi.
Barajlamanın devam etmesinin facianın devam eden yargılama süreci için de olumsuz bir sonuç doğuracağını söyleyen Yavuzyılmaz, TTK’nin isteğinin delilleri yok edecek bir girişim olduğunun altını çizdi.
TTK’nın itirazı sonrasında mahkeme de Maden Mühendisleri Odası’ndan görüş alınmasını istedi. Mahkeme de duruşmayı 1 Kasım 2024 tarihine erteledi.
Yargılamada neler yaşandı?
TTK Amasra Müessese Müdürlüğü'nde 14 Ekim 2022'de meydana gelen patlamada 43 işçi hayatını kaybetti, 9 işçi de yaralandı.
Patlamaya ilişkin yürütülen soruşturmada Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklandı. 15 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Savcılığın hazırladığı iddianame Bartın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlk duruşması 25 Nisan'da görülen davada, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
116 müştekinin yer aldığı iddianamede, tutuklu Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında yaşamını yitiren her madenci için "Olası kast ile öldürme" suçundan 25 yıla kadar hapis istendi.
Yöneticiler hakkında ayrıca "Olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama" suçundan da ağır yaralanan 4 kişinin her biri için 4 yıla kadar hapis talep edildi. Diğer 19 sanığın ise "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22,5 yıla kadar hapsi istendi.
7'nci duruşmada mahkeme heyeti, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan tutuklu bulunan emniyet mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ile İbrahim Hakan Mengeş'in ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağıyla serbest bırakılmasına karar verdi.
Kaynak:Tolga Balcı