Anadolu Adliyesi eski Başsavcısı İsmail Uçar, 'Adliyede ponzi' iddialarına ilişkin konuştu

Anadolu Adliyesi eski Başsavcısı İsmail Uçar, 'Adliyede ponzi' iddialarına ilişkin konuştu
Yargıtay üyeliğine atanan Anadolu Adliyesi eski Başsavcısı İsmail Uçar, "Adliyede ponzi" iddialarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.İstanbul Anadolu Adliyesi'ndeki ponzi sarmalı mağdur olduğunu iddia edenlerin savcılığa...
Yargıtay üyeliğine atanan Anadolu Adliyesi eski Başsavcısı İsmail Uçar, "Adliyede ponzi" iddialarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İstanbul Anadolu Adliyesi'ndeki ponzi sarmalı mağdur olduğunu iddia edenlerin savcılığa yazdığı dilekçelerle gündeme geldi.

KRT 23 Ocak'taki haberinde en az 150 milyon liralık vurgun yapıldığı, ponzi sisteminin içinde adliyede görevli idari personel Y.K.'nın da olduğu, bir savcının da sisteme yatırımcı getirdiği, açılan soruşturmanın dosyaya bakan savcılar tarafından sürüncemede bırakıldığı iddialarını haberleştirdi.

Haberin ardından HSK iddiaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirme kararı aldı. Müfettişler iddiaları araştıracak ve dönemin başsavcısı olması nedeniyle İsmail Uçar'ın da bilgisine başvuracak.

KRT'den İlknur Yağumli ve Ahmet Sesli, adliyedeki ponzi iddialarını İsmail Uçar ile konuştu

Uçar, HSK’ya yazdığı ihbar dilekçesini hatırlattı. Bu dilekçenin intikamının alındığını söyledi. Uçar, “Mafyanın paraları kesildi, sekteye uğradı. Mafya bu sebeple intikam almaya çalışıyor. Bu devlet onların da defterini dürecek. Ben yargı teşkilatının dışına çıkmadım, hâlâ yargıcım. Başsavcılıklarda çok iyi hakim ve savcılarımız var ve bunların hakkından geleceğiz. Siz de şahit olacaksınız. Kimisi cübbe giyer, avukat gibi görünür, kimisi de cübbe giyer hâkim gibi görünür. Ancak gözümüzde terörist teröristtir, çete de çetedir” dedi.

Ponzi iddiasının odağındaki isimlerin görev yerleri neden değiştirildi?

Ponzi sisteminin adliyedeki başı olduğu iddia edilen mali işler sorumlusu Y.K. ile sisteme yatırımcı getirdiği öne sürülen örgütlü suçlarda görevli bir savcının, adliye içinde görev yerleri değiştirilmişti. Uçar, bu görev değişikliklerinin iddialarla ilgili olmadığını savundu. Uçar, “Y.K. hakkında çok yazılıp çizilince bundan etkilendi. Yanıma gelerek, ‘Başsavcım bu ne biçim bir iftira, ahlaksızlık’ dedi. Y.K.’yı kütüphane aldık. Yerinin değişmesinin sebebi budur” diye konuştu. Savcının görev yeri değişikliğinin de tayinlerde iş bölümü gerekçesiyle yapıldığını anlattı.

"Adliyede ponzi yok, bunu öne sürenler FETÖ taktiğine başvuruyor"

İsmail Uçar adliyede ponzi sistemi olmadığını, bunu öne sürenlerin FETÖ taktiğine başvurduğunu iddia etti. Uçar, “Ponzi varsa öyle rezillik mi olur? Bir ponzi kurulduysa böyle bir adliye var olmasın ama öyle bir şey yok. Buna izin vermeyiz. İçinde beş bin çalışan var,  biri suça karışır cezasını çeker. Beş bin çalışanımızdan biri suç işleyebilir, ben burada iddialarda adı geçen Y.K.'yı kastetmiyorum” dedi. “Her kurumda yanlış insan olabilir” diyen Uçar, “O çürükler sandığın içinden alınır, tüm sandığı çürütmezsiniz. Bir tane çürük elli tane taze elmayı niye çürütsün” dedi.

"Müdür suç işlediyse bu Anadolu Adliyesini bağlar mı?"

İsmail Uçar HSK’ya yargıda rüşvet iddialarını yazdığı ihbar dilekçesinde, hakim Sidar Demiroğlu’nun para karşılığı kararlar aldığını iddia etmişti. Uçar, adliyedeki ponzi iddiasının da Demiroğlu’nun birlikte hareket ettiği kişiler tarafından gündeme getirildiğini öne sürdü. Uçar, “Bütün dosyalarda, asliye ceza hakimliğinden beri, rüşvet aldığını tespit ettik. Tutanaklar tutulunca, ‘Biz de mali işler müdürünü şikayet edeceğiz.’ diye bize haber gönderdiler” dedi.

Uçar, ihbar dilekçesini kurula göndermemesi için kendisine blöf yapıldığını öne sürdü. Sidar Demiroğlu’nu işaret ederek, Uyuşturucu çeteleri, silah çeteleri, gaspçı çeteleri bırakan bir hakim aramızda olmamalı. Bu sebeple yazıyı kurula gönderdik. Hemen akabinde ponzi diye bir hikaye uydurdular. K.E. diye bir kadın arazi alıp satıyormuş, bizim müdürle (Y.K.) bağlantı kuruyormuş. Diyelim ki müdür suç işledi bu Anadolu Adliyesini bağlar mı?” diye konuştu.

"FETÖ'nün de bittiğine inanmıyorum"

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, 18 Ocak'ta Yargıtay üyeliğine atanmıştı. Yolsuzluk, hırsızlık yapanların en büyük hasmı olduğunu söyleyen Uçar, “Alnımız açık. FETÖ’nün en korkunç olduğu zaman bize selam vermezdi insanlar. Sırf devlet için kendimizi ortaya attık. Finale bakar mısınız? Giderken ponzi… Bu bilinçli yapılıyor. FETÖ’nün de bittiğine inanmıyorum. Her yerde yerleşik adamları olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Uçar yargının ağır aksak ilerlemesine rağmen örgütlerle ilgili gereken işlemlerin er geç yapılacağını söyledi.

Ponzi skandalında iddianame tamamlandı

İstanbul Anadolu Adliyesi'nde görevli dönemin mali İşler müdürünün de şüpheli olduğu ponzi sistemi soruşturması tamamlandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Kevser Evren'in arsa ve emlak alım satımı yaptığı 2022-2023 yılları arasında emlak işinden büyük paralar kazandığını söyleyerek, yüksek kar vaadiyle müştekilerden para aldığı ve bu paraları geri iade etmediği kaydedildi.

Ponzi sistemi denilen dolandırıcılık yöntemini kullanan şüpheli Kevser Evren, o dönem Anadolu Adliyesi Mali İşler Müdürü olan Yavuz Kamışlıgöl'ün arkasında olduğunu, bu kişiyle birlikte hareket ettiğini söyledi. Ponzi sistemi ile yapılan dolandırıcılığa dönemin Mali İşler Müdürü Yavuz Kamışlıgöl'ün yeğeni olan Bekir Aslan'ın da dahil olduğu belirtildi.

İddianamede şüphelilerden dönemin Mali İşler Müdürü Yavuz Kamışlıgöl ve yeğeni Bekir Aslan'ın 'Nitelikli dolandırıcılık' suçundan 10'ar yıla kadar, şüpheli Kevser Evren'in 12 müşteki adına 'Nitelikli dolandırıcılık suçundan 120 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

Ne olmuştu?

İstanbul Anadolu Adliyesi’nde mali işler müdürü Y.K. ile emlakçı sevgilisinin arsa, gayrimenkul alım satım üzerinden kurduğu ponzi sistemine adliye personeli, avukatlar, iş insanları ve bir cumhuriyet savcısının karıştığı öne sürülmüştü.

Mağdur olduğunu iddia edenler önce adliye personeli hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunmuş, ardından soruşturma açılmıştı. “Soruşturmanın kasıtlı olarak sürüncemede bırakıldığı ve delillerin karartılmasına göz yumulduğu” iddiasıyla dosyanın başına gelen üç savcı da HSK’ya yazılan iki dilekçede şikayet edilmişti. Ekim 2022 tarihinde yapılan şikayetlerin ardından adım atılmamıştı.

HSK KRT'nin haberinin ardından konuyu araştırmak üzere iki müfettiş atadı. Öte yandan Adalet Bakanlığı da adliye personeli hakkında adli ve idari soruşturma başlattı. İddiaların odağındaki adliyede Mali İşler Müdürü Y.K., soruşturma kapsamında verdiği ifadesinde ponzi sistemine para kaptırdığını, suçlu değil mağdur olduğunu söylemişti. Sevgilisi olduğu iddia edilen K.E. ise suçlamaları kabul etmemiş, kendisini şikayet eden ve ponzi mağduru olduğunu söyleyen isimler hakkında tefecilik iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.