"Anayasa Mahkemesi, sulh ceza hakimliklerinin gölgesinde kaldı"

"Anayasa Mahkemesi, sulh ceza hakimliklerinin gölgesinde kaldı"
İfade Özgürlüğü Derneğinin "Sulh Ceza Hakimliklerinin Gölgesinde Anayasa Mahkemesi" başlıklı "2022 EngelliWeb Raporu" yayımlandı. Yaman Akdeniz ve Ozan Güven’in 5 yıldırı düzenli olarak hazırladığı rapora göre, 2006-2022...

İfade Özgürlüğü Derneğinin "Sulh Ceza Hakimliklerinin Gölgesinde Anayasa Mahkemesi" başlıklı "2022 EngelliWeb Raporu" yayımlandı.

Yaman Akdeniz ve Ozan Güven’in 5 yıldırı düzenli olarak hazırladığı rapora göre, 2006-2022 arasında 712.558 site engellendi.

Raporda yer alan veriler ışığında anlaşılıyor ki ifade özgürlüğü Anayasa ile güvence altına alınmasına rağmen erişim engelleme kararları 814 farklı kurum ve hakimlikler tarafından verildi.

Yaman Akdeniz konuyla ilgili, "Rapordaki çok sayıda örnekle beraber sansürün verdiği kalıcı zararın toplumsal hafızadan tamamen silinmemesini sağlamayı hedefliyoruz. Fakat, bu sene içinde 2 farklı kararla İfade Özgürlüğü Derneği'inin web sitesinde yer alan EngelliWeb bölümü erişime engellendi" dedi.

"Sansürü belgelemek zorlaşıyor"

Sansürü belgeleyebilmenin her geçen yıl daha da zorlaştığını kaydeden Akdeniz, "Kaldı ki 150 sayfalık 2021 raporumuz da Mayıs 2023 içinde erişime engellendi. 2022 raporumuzun da engellenmesi ve sansürlenmesi ihtimali çok yüksek" ifadelerini kullandı.