Ankara’da hem askeri hem de diplomatik olarak bir kriz masası kurulmalı

Ankara’da hem askeri hem de diplomatik olarak bir kriz masası kurulmalı
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ilişkin olarak, “Rusya’nın Uluslararası Hukuka, BM kararlarına ve bütün ilgili belgelere aykırı olan bu işgalini kınıyoruz ve kesinlikle kabul...

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ilişkin olarak, “Rusya’nın Uluslararası Hukuka, BM kararlarına ve bütün ilgili belgelere aykırı olan bu işgalini kınıyoruz ve kesinlikle kabul etmiyoruz. Rusya’nın Ukrayna’ya fiili askeri müdahalede bulunması, 2. Dünya savaşından bu yana Avrupa’da güvenlik ve istikrar ortamı açısından en riskli dönemin başlaması anlamına gelmektedir” değerlendirmesini yaptı.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Davutoğlu, “Bu soğuk savaş döneminde dahi süren Helsinki sürecinin ve AGİT sürecinin de etkisini fiilen kaybetmesi sonucunu doğurabilir. Türkiye, Ukrayna’nın ve Rusya’nın doğrudan komşusu olarak bu durumdan en fazla etkilenecek ülkelerin başında gelmektedir” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu hükümete, “Ankara’da hem askeri hem de diplomatik olarak bir kriz masası kurulmalı” çağrısını yaptı, krize ilişkin önerilerini sıraladı:

“Türkiye acilen ateşkes sağlanması için hem taraflar nezdinde hem de NATO ve BM Güvenlik Konseyi nezdinde temaslarda bulunmalıdır.

Türkiye Montrö Anlaşması’nın getirdiği şartlara bütün detaylarıyla uyacağını ilan ederek hem Kiev’de hem Moskova’da bu anlaşmayla ilgili hususları dile getirmeli ve bir çatışmada doğrudan boğazları ilgilendirecek şekilde taraf olmasının önüne geçmelidir.

Türkiye, NATO içindeki bütün istişarelerde yer alarak Ukrayna-Rusya krizinin Ukrayna-Rusya krizi olmaktan çıkıp NATO-Rusya krizi olmasını engelleyici bir tutum takınmalıdır”