‘‘Anmaya bile tahammül yok’’

‘‘Anmaya bile tahammül yok’’
IŞİD’in 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da düzenlenen Emek, Barış ve Demokrasi mitingine yönelik iki canlı bombayla düzenlediği saldırının üzerinden 6 yıl geçti. KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin mitingine yapılan saldırıda...

IŞİD’in 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da düzenlenen Emek, Barış ve Demokrasi mitingine yönelik iki canlı bombayla düzenlediği saldırının üzerinden 6 yıl geçti. KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin mitingine yapılan saldırıda 104 kişi hayatını kaybetmiş, 500’e yakın kişi yaralanmıştı.
Katliamın 6. yıl dönümünde yapılmak istenen anmaya katılım polis müdahalesiyle engellendi. Ankara Valiliği anma için yapılan başvurunun ardından sadece katliamda yakınlarını kaybedenlerin meydana alınacağını bildirdi. Valilik, 10 Ekim Katliamı anmasına getirdiği engelin gerekçesini pandemi olarak gösterdi.
Ankara Garı’na çıkan yolları kapatan polis, yakınlarını kaybedenlerin dışında kimsenin alana girmesine izin vermedi. Gara en yakın Ulus metro istasyonu da bir süre valilik tarafından kapatıldı. Gar çevresinde anma için toplananlar “10 Ekim’i unutma unutturma” sloganları atınca polisin müdahalesine maruz kaldı. Polis biber gazı ve plastik mermiyle grubu dağıttı. Tandoğan Meydanı girişinde toplananlar yüzlerce metre uzaklaştırılırken, gözaltına alınanların bazıları yerlerde sürüklendi.
ANILARINA 104 SİYAH BALON UÇURULDU
Polisin izin verdiği temsili anmaya ailelerin yanı sıra 10 Ekim mitinginde yer alan sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve CHP, HDP, TİP milletvekilleri de katıldı. Gar önünde yapılan anmada, hayatını kaybeden 104 kişi anısına siyah balonlar uçuruldu.
“ADALET TECELLİ ETMEDİ”
Anma sırasında ortak açıklamayı okuyan 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “10 Ekim 2015 sabahında bu alanda yüreklerinde sevgi, gözlerinde gülümseme, dillerinde barış türküleri olan on binlerce kişi kardeşçe yan yana bulunuyordu. O karanlık dönemde hepimize umut veren bu coşkulu birliktelik, saat 10’u 4 geçe birbiri ardına patlayan iki bomba ile kana bulandı” dedi.
ANIT İÇİN GELEN AĞAÇLAR GECE KALDIRILDI
Katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önünde yapılacak anıt meydan için 10 Ekim mitinginin çağrıcısı sendika ve odalar ile 10 Ekim Barış Derneğinin düzenlediği yarışmada, mabet (Ginkgo Biloba) ağaçlarının olduğu bir proje seçilmişti. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte uzun süren çalışmalar sonucunda ağaçların Ankara Garı önüne getirilmesi kararlaştırıldı. Katliamda hayatını kaybeden 104 kişi anısına 9 Ekim’de gar önüne getirilen mabet ağaçları, gece yarısı Ankara Valiliği tarafından kaldırıldı.