Aşılama hız kazandı

Aşılama hız kazandı
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Türkiye’de son 24 saatte 245 bin 253 Covid testi yapıldı, 23 bin 731 kişinin testi pozitif çıktı, 117 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Koca, Twitter’dan paylaştığı...

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Türkiye’de son 24 saatte 245 bin 253 Covid testi yapıldı, 23 bin 731 kişinin testi pozitif çıktı, 117 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Koca, Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Vaka sayılarının artış hızının durağan hale gelmesi ve vaka sayılarının azalması için önümüzdeki 10 gün çok önemli” uyarısında bulundu.
Koca’nın paylaştığı tabloya göre, 1. doz aşısını olanların ortalaması yüzde 67,89, ikinci doz ortalaması ise yüzde 47,75’e ulaştı. Toplam uygulanan doz miktarı da 77 milyon 552 bini aştı.
TÜRKİYE AŞILAMADA NORMALİNE DÖNÜYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ayrıca Türkiye’nin aşılamada “normaline döndüğünü, “aşı olma kararının da hızlandığı” değerlendirmesinde bulundu. Koca, öğle saatlerinde yapılan aşı sayısının 1 milyonu geçtiğini aktardı.

Vaka artışını durduran aşı

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Vakalar 20 bini geçmiş olsa da daha da hızlı yükselmemesinin temel nedeni aşı” dedi. İlhan, “Koronavirüs sürecine baktığımızda 1,5 yıla yaklaşıyoruz. Eğer elimizde 2 doz aşısı olan yüzde 40’lık nüfusumuz olmasaydı ya da bir doz aşısı olup antikoru oluşmaya başlayan nüfusumuz olmasaydı bu vakalar çok daha yukarıya gidebilirdi. Konuya bir de böyle bakmak gerekiyor” dedi.
AŞI KARŞITLIĞI
Prof. Dr. İlhan, aşıya yönelik bilgi kirliliğine ilişkin, “Bilgi kirliği ile ilgili yorum yapanların bilimsel kanıtlarını sormak gerekiyor. Türkiye’de alınan her kararda bilimsel yayınlar, bilim insanlarının görüşleri söz konusu oluyor. Ama aşı karşıtlığı yapanların sundukları materyallerin ne denli bilimsel ve kanıta dayalı olduğunu iyi gözden geçirmek gerekiyor” ifadesini kullandı.