Aslı Erdoğan: Vatandaşlıktan çıkarabilirsiniz ama Türkçeden kovamazsınız demiştim ama galiba kovuluyorum

Aslı Erdoğan: Vatandaşlıktan çıkarabilirsiniz ama Türkçeden kovamazsınız demiştim ama galiba kovuluyorum
Gazete Pencere Haber Merkezi Almanya’da sürgünde yaşayan gazeteci -yazar Can Dündar’ın hem kendi deneyimlerini hem de kendisi gibi sürgünde olan ödüllü yazar Aslı Erdoğan’ın duygu ve düşüncelerini paylaştığı ‘Hakikat...

Gazete Pencere Haber Merkezi

Almanya’da sürgünde yaşayan gazeteci -yazar Can Dündar’ın hem kendi deneyimlerini hem de kendisi gibi sürgünde olan ödüllü yazar Aslı Erdoğan’ın duygu ve düşüncelerini paylaştığı ‘Hakikat Bekçileri’ belgesi yayında.

"Sürgün; boğulmaya benzeyen bir duygu"

Alman yayın kuruluşu Deutche Welle (DW) için yapılan belgeselde edebiyatçı Aslı Erdoğan sürgün olmayı güçlü cümlelerle anlattı:

“Sürgün, insanlığın en eski mitosu. İnsanlık hikayemizin açılışı… Her şey tek bir kovulmayla başladı. Ebediyeti kaybettik. Sonsuz bir hayat ya da hayatın sonsuzluğu… Altın çağların masumiyeti... Bizi istemeyen, yabancı, hoyrat dünyaya atılıverdik. Sürüldük ve insan olduk.

Ama bir de sürgünün gerçekliği var. Bütün mitoslarından sıyrıldığında geriye kalan kemik gibi gerçeklik. Ağır acılı bir batış. Unutulmanın derinliklerine doğru uzadıkça uzayan ağır acılı bir boğuma.

Sapları kopan bavullar, plastik torbalarda taşınan kimlikler, alınması gereken belgeler, izinler vizeler verilmesi gereken belgeler imzalar sözleşmeler parmak izleri. Kabuller retler aşağılanmaları. Farklı dillerde buyruklar kurallar verilemeyen yanıtlar Ertelenen kararlar yarıda kalan cümleler. Boğulmaya benzeyen bir duygu.

"Türkçeden de kovuluyorum galiba"

Türkiye’deki toplumsal dönüşüm için Aslı Erdoğan şu cümleleri kurdu:

“Türkiye de değişiyor. Altı yıl önce bundan daha kötü olamaz diyorduk ama oluyor.  Bir düşme, bir kirlenme bir çirkefleşme hali her şeye siniyor bence. Dile de siniyor. Türkçe de benim için baskıcı zalimin diline dönüştü. Cezaevi dili, tutanakların dili, emirlerin dili, polisin dili… Kendi sözcüklerinden bile seni koparabiliyor. O dönem ‘Beni vatandaşlıktan çıkarabilirsiniz ama beni Türkçeden kovamazsınız’ demiştim. Ben bu dilin yazarıyım. Şimdi aradan geçti üç yıl. Yok Aslı ya diyorum. Sen Türkçeden de kovuluyorsun galiba… Senin sandığın ülke de aslında senin değilmiş!”

"Facetime cenaze!"

Belgeselde Can Dündar da annesini 4 yıl göremediğini, son zamanlarda sürgünler arasında yeni bir kavramın oluştuğunu ifade etti:

“Birçok insan bir daha ailesini bir daha görüp göremeyeceğini bilmiyor. Bugünlerde sürgünler arasında bir kavram var: Facetime cenaze. Bu sevdiklerinizi cenazesini uzaktan Facetime’dan izlemeniz anlamına geliyor. Sanırım sürgün hayatındaki en zor şey sevdiklerinizin cenazesine bile gidememek.”

Hakikatin Bekçileri belgeselinde Aslı Erdoğan’ın Federal Almanya Cumhurbaşkanı ile Bellevue Sarayı’nda ‘Sürgün Akşamı’ndaki konuşmasına da yer verildi.

Üç ameliyat, bir beyin kanaması geçirdiğini belirten yazar Erdoğan Sürgün Akşamı’nda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Her şeyi yitirdiğimde elimde hayat kalır"

“Türkçesini unuttuğum ağaçlarının adlarını utana sıkıla Google’luyorum. Babamın cenazesine katılamadım. Yitirdiğimiz her şey yanımızda kalanı gösterir. Ama bugün bizimle olan ne varsa gün gelip de neyi yitireceğimizi öğretir. Biz ölümden bize verilmiş verilmemiş her şeyin toplamıyız. Yitirdiklerimizin ve yitireceklerimizin, sözcüklerde suskunlukların… Bir veda cümlesiyle, hayatım en acı kaybından sonra yazdığım bir cümle ile bitireyim. Her şeyi yitirdiğimde elimde hayat kalır…”

Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu’nda olduğu süreçte evine özel harekat polislerinin yaptığı baskınla gözaltına alınan, tutuklanan, dört ay cezaevinde kalan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanan, aynı davadan beraat eden ödüllü yazar Aslı Erdoğan, 6 yıldır Almanya’da sürgünde yaşıyor.

Belgeselin tamamı için TIKLAYIN