Ayasofya için hassas çalışma

Ayasofya için hassas çalışma
Cumhurbaşkanı Erdoğan müze statüsündeki Ayasofya ile ilgili talimatı verdi. Erdoğan kurmaylarına, “Ayasofya’da Kur’an da okunur, namaz da kılınır. Buna millet karar verir” dedi.Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında...

Cumhurbaşkanı Erdoğan müze statüsündeki Ayasofya ile ilgili talimatı verdi. Erdoğan kurmaylarına, “Ayasofya’da Kur’an da okunur, namaz da kılınır. Buna millet karar verir” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün toplanan AK Parti Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında, son günlerde ibadete açılması tartışılan Ayasofya da gündeme geldi. Erdoğan “Ayasofya’da namaz da kılınır, Fetih Suresi de okunur. Buna ancak ve ancak aziz milletimiz karar verir” değerlendirmesi yaptı. Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na ait olan Ayasofya 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüştü. Erdoğan, kurmaylarına “Ayasofya için bir çalışma yapın, değerlendirip konuşalım” talimatı verdi.
‘ÇOK HASSAS OLUN’ DEDİ
Hürriyet Gazetesi haberine göre Erdoğan, “Ayasofya cami olarak turistler tarafından ziyaret edilmeye devam edilebilir. Sultanahmet’te olduğu gibi. Buna milletimiz karar vermeli” değerlendirmesini yaptı. Erdoğan toplantıda, “Bu konuda çok hassas olun” talimatını da vererek, acele edilmemesini, konunun iyi araştırılmasını istedi. Toplantıda ayrıca, Ayasofya’da Fetih Süresi okunmasının tüm partilerden büyük ilgi gördüğü de değerlendirildi.

KARİYE ÖRNEĞİ

Toplantıda Danıştay’ın, 1945’te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen İstanbul’daki Kariye Camisi’yle ilgili geçen yıl aldığı karar da gündeme geldi. Kariye’nin yeniden cami olmasının önünü açan kararın, tartışma konusu olan Ayasofya için emsal olabileceği değerlendirildi. AK Parti Grup Başkanvekilleri, hukukçu milletvekilleri ile bu kararı da göz önünde bulundurarak bir formül arayacak.