AYM Başkanından çoklu baro yasasına şerh

AYM Başkanından çoklu baro yasasına şerh
AYM, çoklu baro düzenlemesinin iptalini reddetme gerekçesini açıkladı. Gerekçeli kararda AYM Başkanı Zühtü Arslan ve “Işıklar yanıyor” polemiğiyle gündeme gelen AYM üyesi Engin Yıldırım’ın karşı oy kullanma gerekçeleri...

AYM, çoklu baro düzenlemesinin iptalini reddetme gerekçesini açıkladı. Gerekçeli kararda AYM Başkanı Zühtü Arslan ve “Işıklar yanıyor” polemiğiyle gündeme gelen AYM üyesi Engin Yıldırım’ın karşı oy kullanma gerekçeleri de yer aldı.
Kamuoyunda “çoklu baro yasası” olarak bilinen yasal düzenlemenin iptali için CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun reddedilmesine ilişkin gerekçeli karar, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre ret kararının oy çokluğuyla alındı ve Başkan Arslan, 5 binin üzerinde avukatın olduğu illerde ikinci baro kurulmasını düzenleyen maddeye muhalefet şerhi koyarak karşı oy kullandı. Başkan Arslan’ın yanı sıra AYM üyeleri Hasan Tahsin Gökcan, Engin Yıldırım, Emin Kunduz ile Yusuf Şevki Hakyemez de yasal düzenlemeyle ilgili karşı oy kullandı.
YASA KOYUCU TİTİZ DAVRANMALI
Arslan karşı oy gerekçesinde, 2017 yılında yapılan Anayasa değişikliğine atıfta bulunarak Anayasa’nın 123’üncü maddesi uyarınca “kamu tüzel kişiliklerinin ancak kanun ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulabileceğini” kaydetti. Arslan, söz konusu değişiklikle “artık kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanılarak kamu tüzel kişiliği kurulması imkanının kaldırıldığını” belirterek “Bunun yerine yeni hükümet sisteminin mantığına uygun olarak kamu tüzel kişiliğinin kanunla veya kanunun herhangi bir yetki vermesine gerek olmaksızın doğrudan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulacağı öngörülmüştür” ifadelerini kullandı.