AYM'nin anayasaya aykırı diyerek iptal ettiği yetkilerle kurulan DMM yine gazeteleri yalanladı!
AYM bugün İletişim Başkanlığı’na Cumhurbaşkanı kararnamesi ile verilen "Türkiye Cumhuriyetine yönelik iç ve dış tehdit unsurlarını analiz ederek stratejik iletişim ve kriz yönetimi açısından gerekli tedbirleri uygulamak" ve "Türkiye Cumhuriyetine karşı yürütülen psikolojik harekât, propaganda ve algı operasyonu faaliyetlerini belirleyerek her tür manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyette bulunmak" görevleri Anayasa aykırı bularak iptal etti.
İptal gerekçesine İletişim Başkanlığı’nın ifade özgürlüğü konusunda engel olmayacağı belirtildi.
Bu karar Resmî Gazete’de yayımlandıktan sonra sabah saatlerinde BTK Instagram’a yönelik engelleme kararı aldı.
Karar sonrası AYM sosyal medya hesabından İletişim Başkanlığı’nın yetkilerini iptal ettiği kararı paylaştı. Kısa süre sonra karar silindi ve AYM’nin sitesine girişlerde sorun yaşandı.
AYM’nin sitesine bir müddet boyunca ulaşılamadı. Yüksek Mahkeme kararın Resmi Gazete’de yer aldığını sitede ise yoğunluktan dolayı sorun yaşandığını açıkladı.
Bunlar yaşanırken yapılan haberlere ise AYM’nin iptal ettiği hükümle kurulan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi yalanlama getirdi.
DMM tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Bazı sosyal medya hesaplarında yer alan, "Anayasa Mahkemesinin internet sitesi erişime kapatıldı" iddiası doğru değildir.Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesinin erişime kapatılması söz konusu değildir.Bazı basın yayın organlarının da yoğunluk nedeniyle yaşanan bu sorunu, "Anayasa Mahkemesinin kararıyla" ilişkilendirmeye çalışarak manipülasyon yaptığı tespit edilmiştir.
Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete'de yayımlanan 2020/88 esas sayılı kararının ardından internet trafiğindeki yoğunluk nedeniyle siteye bir süredir erişim sağlanamamaktadır.”
DMM’nin kuruluşu
İletişim Başkanlığı, iptal edilen düzenlemeyi dayanarak yaparak bünyesinde Dezenformasyonla Mücadele Merkezi kurmuştu.
Bu merkez, her hafta "dezenformasyon bülteni" çıkarıyordu. Ayrıca sosyal medya üzerinden bazı mesajların doğru olup olmadığına yönelik açıklamalarda bulunuyordu. Burada görevli editörler, 24 saat esasıyla sosyal medya taraması yapıyor, yayımlanan haberleri inceliyordu. Bu araştırmalar sırasında merkez, yapay zekadan da yararlanıyordu.
Kaynak:Haber Merkezi