İmamoğlu'nun çağrısıyla İstanbul'da buluştular: Orta Doğu ve Kuzey Afrikalı Başkanlardan ortak metin

İmamoğlu'nun çağrısıyla İstanbul'da buluştular: Orta Doğu ve Kuzey Afrikalı Başkanlardan ortak metin
İBB Başkanı İmamoğlu’nun çağrısıyla 10 farklı ülke ve 15 şehirden gelen belediye başkanları, İstanbul’da buluştu. Ortak bildiri yayımlayan başkanlar, “Barışı, istikrarı ve ortak refahı teşvik etme konusundaki kararlılığı teyit etmek için toplandık” dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çağrısıyla Orta Doğu ve Kuzey Afrika şehirlerinin temsilcileri, İstanbul’da bir araya geldi.

10 farklı ülke ve 15 şehirden gelen belediye başkanları ve diplomatik temsilciler, ortak mutabakat metni imzaladı.

Metinde şu ifadelere yer verildi:

“Biz, Amman, Adana, Bağdat, Bursa, Kazablanka, Erbil, İsfahan, İstanbul, Kilis, Mersin, Rabat, Ramallah, Salfeet, Tahran, Trablus olmak üzere, şehirlerin ve yerel yönetimlerin belediye başkanları, valileri ve temsilcileri olarak, bölgemizde barışı, istikrarı ve ortak refahı teşvik etme konusundaki ortak kararlılığımızı yeniden teyit etmek için İstanbul’da toplandık.

Yoksulluk, çatışma, yerinden edilme ve çevresel tehditler gibi birbirine bağlı zorlukları ele almada, şehir liderleri olarak sorumluluğumuzu kabul ederek, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın şehirlerinin birbirine bağlılığıyla gelişen barış, refah ve bilgi zenginliğini kabul ederek ve hiçbir şehrin komşularından izole olarak gerçek anlamda gelişemeyeceğini teyit ederek; kapsayıcı olma, sürdürülebilir kalkınma ve paylaşılan refah ilkeleriyle yönlendirilerek, özellikle en savunmasız olanlar olmak üzere, tüm vatandaşların onuruna ve refahına öncelik vererek, onur ve fırsatla evlerine dönmeyi hak eden yerinden edilmiş bireyler dahil, bölgesel ve kentsel istikrar ve refahın temel itici güçleri olarak şehirler arasında barışı, dayanıklılığı ve işbirliğini teşvik etmek için aşağıdaki taahhütleri ilan ediyoruz:

Beş taahhüt sıralandı

1-İstanbul’da başlatılan diyaloğu sürdürmek ve bölgedeki diğer şehirlere davet göndererek, güçlü bir dayanışma ağı kurmak.

2-Ev sahibi ülkenin yasaları ve yönetmelikleri doğrultusunda yerinden edilmiş bireylerin, kendi ülkelerine dönmelerini sağlamak da dahil olmak üzere, çatışma sonrası kentsel iyileşmeyi desteklemek için yerelleştirilmiş çözümler geliştirmek.

3-Şehirler arasında karşılıklı anlayışı ve büyümeyi teşvik etmek için, sınır ötesi kültürel ve ekonomik alışverişleri teşvik edin.

4-Şehirlerin küresel platformlarda barış inşası ve sürdürülebilir kalkınmada temel aktörler olarak rolünü yükseltmek için, uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapın.

5-İnsanların kimseyi geride bırakmaması için insanlarla çalışın.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar