Aziz İhsan Aktaş davasında karar bekleniyor
Ocak ayında başlayan Aziz İhsan Aktaş suç örgütü davasında yarın karar bekleniyor.
GAZETE PENCERE - Aziz İhsan Aktaş suç örgütüne ilişkin 6'sı görevinden uzaklaştırılan 7 belediye başkanının da aralarında bulunduğu 200 sanıklı davada mahkemenin yarın kararını açıklaması bekleniyor.
İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesince, Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki salonda davanın 60'ıncı duruşması yarın yapılacak.
Duruşmada, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanları alınan 5'i tutuklu 200 sanığın son sözleri dinlenecek. Son sözlerin alınmasının ardından mahkeme heyetinin, kararını açıklaması öngörülüyor.
Mahkeme Heyeti Başkanı Oğuzhan Gül, 29 Temmuz'daki duruşmada, 24 Ağustos Pazartesi günü davanın karara bağlanacağını, tüm sanıkların ve avukatların duruşmaya gelmesi gerektiğini belirtmişti.
OPERASYON OCAK 2025'TE YAPILDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında ilk operasyon 13 Ocak 2025'te yapıldı. Devam eden süreçte çok sayıda şüpheli gözaltına alındı, bazıları tutuklanırken, bazıları hakkında adli kontrol tedbiri uygulandı.
Soruşturmayı 20 Ekim 2025'te tamamlayan savcılığın 579 sayfalık iddianamesinde, Beşiktaş Belediyesi, Avcılar Belediyesi, Esenyurt Belediyesi, İstanbul ASFALT Fabrikaları San. ve Tic. AŞ ile İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü "suçtan zarar gören", 19 kişi "mağdur", 200 kişi ise "sanık" olarak yer aldı.
İddianamede, sanıklardan Aziz İhsan Aktaş'ın "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", 42 farklı fiilden "ihaleye fesat karıştırma", 4 farklı fiilden "edimin ifasına fesat karıştırma", 5 farklı fiilden "resmi belgede sahtecilik", 21 farklı fiilden "özel belgede sahtecilik", "kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık", 10 farklı fiilden "rüşvet verme", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" ve "gerçeğe aykırı fatura düzenleme" suçlarından 187 yıldan 450 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve suçtan sağladığı mal varlıklarının müsadere edilmesi istendi.
Avcılar Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Utku Caner Çaykara'nın 2 farklı fiilden "ihaleye fesat karıştırma" ve "rüşvet alma" suçlarından 5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, Esenyurt Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ahmet Özer'in 2 farklı fiilden "ihaleye fesat karıştırma" ve 2 farklı fiilden "özel belgede sahtecilik" suçlarından 3 yıldan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörüldü.
İddianamede, görevlerinden uzaklaştırılan Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile hakkındaki adli kontrolün kaldırılmasının ardından görevine iade edilen Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere'nin "rüşvet alma" suçundan 4'er yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talebinde bulunuldu.
Ayrıca iddianamede, tutuklanmasının ardından Beşiktaş Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Rıza Akpolat'ın "suç örgütüne üye olma", 26 farklı fiilden "ihaleye fesat karıştırma", 3 farklı fiilden "resmi belgede sahtecilik", 19 farklı fiilden "özel belgede sahtecilik", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", 4 farklı fiilden "rüşvet alma", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" ve "haksız mal edinme" suçlarından 133 yıldan 337 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve suçtan elde ettiği mal varlıklarının müsadere edilmesi istendi.
59 DURUŞMA GÖRÜLDÜ
Hazırlanan iddianame kapsamında 27 Ocak'ta başlayan ve 29 Temmuz'a kadar geçen 6 aylık sürede yapılan 59 duruşmada, tutuklu sanıklar ile tutuksuz sanıkların savunmaları alındı, tanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları dinlendi.
Davanın 27 Ocak'taki ilk duruşmasında 33 tutuklu sanık bulunurken, bu süreçte aralarında Zeydan Karalar, Kadir Aydar ve Utku Caner Çaykara'nın da yer aldığı 28 sanık tahliye edildi.
Dava kapsamında görevlerinden uzaklaştırılan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin ile Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan, Oya Tekin'in eşi Celal Tekin ve Erhan Daka tutuklu bulunuyor.
HAPİS İSTEMLERİ
Cumhuriyet savcısı, 14 Mayıs'taki duruşmada mahkeme heyetine sunduğu esas hakkındaki mütalaasında, tutuksuz sanık Aziz İhsan Aktaş'ın "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", 29 kez "ihaleye fesat karıştırma", 19 kez "özel belgede sahtecilik", 4 kez "resmi belgede sahtecilik", 3 kez "rüşvet" ve 3 kez "edimin ifasına fesat karıştırma" suçlarından toplam 103 yıldan 280 yıla kadar hapsini talep etti.
Mütalaada, tutuksuz sanık Baki Nugay'ın "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", 30 kez "ihaleye fesat karıştırma", 19 kez "özel belgede sahtecilik", 4 kez "resmi belgede sahtecilik", 7 kez "rüşvet", 3 kez "edimin ifasına fesat karıştırma" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından toplam 119 yıldan 328 yıla kadar hapsi istendi.
Savcılık, Aziz İhsan Aktaş ve Baki Nugay'ın soruşturma aşamasında tutuklandıktan sonra dosyaya konu örgüt faaliyeti çerçevesinde gerçekleşen rüşvet eylemleri hakkında savcılığa verdikleri bilgiler nedeniyle haklarında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması talep etti.
Tutuklu sanık Rıza Akpolat'ın 30 kez "ihaleye fesat karıştırma", 17 kez "özel belgede sahtecilik", 2 kez "resmi belgede sahtecilik", 1 kez "nitelikli dolandırıcılık", 2 kez "rüşvet", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" ve "haksız mal edinme, mal kaçırma veya gizleme" suçlarından toplam 86 yıldan 234 yıla kadar hapsi istenen mütalaada, tutuksuz sanık Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz'ın 21 kez "ihaleye fesat karıştırma", 17 kez "özel belgede sahtecilik", 2 kez "resmi belgede sahtecilik" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından toplam 64 yıl 6 aydan 179 yıla kadar hapsi öngörüldü.
Mütalaada, sanıklar Abdurrahman Tutdere, Zeydan Karalar, Kadir Aydar, tutuklu sanık Oya Tekin ve eşi tutuklu sanık Celal Tekin'in "rüşvet" suçundan 4'er yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması talebinde bulunuldu.
Tutuksuz sanık Ahmet Özer'in 2 kez "ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen mütalaada, tutuksuz sanık Utku Caner Çaykara'nın "ulaşım araçlarının hareketinin engellenmesi, kaçırılması veya alıkonulması" suçundan beraati, "rüşvet" suçundan ise 4 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Ayrıca mütalaada, diğer sanıkların da farklı suçlardan değişen oranlarda hapisle cezalandırılması istendi.
Mütalaanın açıklanmasının ardından davaya, sanıklar ve avukatlarının savunmalarını hazırlaması için 15 Haziran'a kadar ara verildi.
15 Haziran'da başlayan ve 29 Temmuz'a kadar süren duruşmalarda sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaları ile avukatlarının beyanları alındı.
Kaynak:Haber Merkezi