BAE, Sedat Peker'i iade mi ediyor?

BAE, Sedat Peker'i iade mi ediyor?
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün gittiği Birleşik Arap Emirlikleri'yle (BAE) Türkiye arasında 13 belgeden oluşan 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Anlaşma maddelerinden bir tanesi, Sedat...

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün gittiği Birleşik Arap Emirlikleri'yle (BAE) Türkiye arasında 13 belgeden oluşan 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Anlaşma maddelerinden bir tanesi, Sedat Peker'in Türkiye'ye iade edilmesi ihtimalini kuvvetlendirdi.

Organize suç örgütü lideri olmakla suçlanan Sedat Peker, Türkiye'de yakalanıp hapse atılmamak için BAE'ye kaçtı. Peker burada dijital tecrit altında yaşamaya devam ediyor.

Türkiye ve BAE arasında imzalanan anlaşmalar arasında "suçluların iadesi" maddesi de yer alıyor. Bu madde; Peker, Türkiye'ye iade mi edilecek sorusunu akıllara getirdi.

TIKLAYIN: Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 50.7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

Duvar'da yer alan habere göre Peker'in avukatı Ersan Barkın, anlaşmanın açıklanması sonrasında şu açıklamayı yaptı:

"Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması yoktu ancak BAE Interpol’e üye devletlerden biriydi. Dolayısıyla bugüne kadar Sedat Peker’in hakkındaki kırmızı bültenin yerine getirilmemesi, Türkiye’ye iade edilmemesinin tek nedeni iade anlaşmasının eksikliği değildi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin ortaya koyduğu gerekliliklere Sedat Peker’in uygun davranması ve Arapların geleneğinde kendine sığınan bir kimsenin iadesinin örneğinin olmaması bugüne gelen süreci yarattı.

"BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesi"

BAE ile Türkiye’nin iade anlaşması imzalaması, tek başına Sedat Peker’in iadesini gerekli kılacak olsa BAE zaten yıllardır Interpol üyesi olduğu için kırmızı bülten kararını infaz etmek durumunda kalırdı. Dolayısıyla sadece taraflar arasında suçluların iadesi anlaşmasının imzalanması Sedat Peker’in iade edileceğini göstermediği gibi, bugüne kadar bu anlaşmanın yokluğu da iade edilmeyeceğinin garantisi değildi.

Dolayısıyla BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesiydi. Bundan sonra bu irade değişir mi, bir şey söylemek olanaksız."