‘Beşli çete’ye yasa kalkanı
AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’nin hazırladığı ve toplam 85 AK Parti milletvekilinin imzaladığı torba kanun teklifi önceki gece Meclis Başkanlığı’na sunuldu.
Teklif muhtar maaşlarının artırılması, 2/B arazilerinin satışı, özel hastanelerde çalışan hekimlerin vergilendirilmesi, döviz bürolarının kurumlar vergisinin yüzde 5 artırılması, yasak siteye verilen reklamın bedelinin vergide gider olarak gösterilmemesi gibi birçok maddeye sahip.
Teklifin en dikkat çeken noktalarından biri de şirketlerin şöhretine basın yoluyla zarar verenlerin 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması.
Bu teklifin yasallaşması ile kamu ihalelerini çoğunlukla alan ve kamuoyunda "5'li çete" olarak bilinen şirketlere "5'li çete" denemeyecek. Bu ifadeyi kullanan kişiler hakkında üç yıla kadar hapis cezası talep edilebilecek.
Birgün yazarı gazeteci Bahadır Özgür, sosyal medya hesabından şu paylaşımla tepki gösterdi: “Meclis'e sunulan yeni torba kanun ile 5'li çete demek; ihale alan, çevreyi tahrip eden ve kayırılan şirketleri teşhir etmek gazetecilere yasaklanıyor. Zaten neredeyse her habere 'itibar sarsma' denilerek dava açılabilirken, şu düzenlemeye niye ihtiyaç duyuldu?”
Yapılmak istenen değişiklik şöyle:
"Bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamayacak ya da bu yolla asılsız haber yayılamayacak. İsimleri belirtilmese dahi şirketlerin güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak veya şirketlere duyulan güveni sarsacak veya şirketlerin mali bünyelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberler yapılamayacak. Bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek asılsız haber yayanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 1000 günden 2000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Bu eylemler neticesinde özel veya kamusal bir zarar doğarsa verilecek ceza altıda bir oranında artırılarak hükmolunacak."