Biden eleştiri dozunu artırdı:“Putin bir kasap”
ABD Başkanı Joe Biden, dün sabah “Kasap” dediği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için öğleden sonra da “Tanrı aşkına bu adamı iktidarda kalmamalı” çağrısında bulundu.Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali karşısında...
ABD Başkanı Joe Biden, dün sabah “Kasap” dediği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için öğleden sonra da “Tanrı aşkına bu adamı iktidarda kalmamalı” çağrısında bulundu.
Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali karşısında NATO ittifakının doğu kanadına desteğini göstermek için gittiği Polonya’da Ukraynalı üst düzey yetkililerle görüştü.
O BİR KASAP
Varşova’daki Ukrayna mülteci kampını ziyaret eden Biden, burada bir süre önce savaştan kaçan kadın ve çocuklarla sohbet etti. Ukraynalı mültecilerin Putin hakkında ne düşündüğünü sorması üzerine Biden, “O bir kasap” nitelemesini yaptı.

Mültecilerle yaptığı temaslardan sonra gazetecilere konuşan Biden, “İnsan ruhunun derinliği ve gücü beni her zaman şaşırtıyor. O çocukların her biri, 'Babam, dedem ya da dışarıda savaşan erkek kardeşim için dua et' anlamında bir şeyler söyledi” dedi.
UYANIK OLMAMIZ GEREKİYOR
Biden, başkent Varşova'da 2. Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gören önemli simge yapılarından Kraliyet Kalesi'nin önünde konuşma yaptı.
Avrupa'nın kendisini Rus saldırganlığına karşı uzun bir mücadeleye hazırlaması gerektiğini vurgulayan Biden, "Bu savaşta uyanık olmamız gerekiyor. Bu savaş günler ya da aylar içinde kazanılmayacak. Uzun vadede bu mücadelede yer almak için şimdi taahhütte bulunmalıyız." dedi.
TANRI AŞKINA
Rusya Devlet Başkanı Putin için "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı" diyen Biden, Rus halkına hitaben de Rusların "düşman" olmadığını kaydetti. Biden, "Masum çocukların ve yaşlıların öldürülmesini hoş karşıladığınıza ya da hastanelere, okullara, doğumhanelere, Rus füzeleri ve bombalarıyla saldırılmasını kabul ettiğinize inanmayı reddediyorum" ifadesini kullandı.
Biden konuşmasında, "Barbarlık, asla özgür olma arzusuna galip gelmeyecek. Ukrayna asla Rusya için bir zafer olmayacak" dedi.
BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA
Biden’ın Putin’in iktidarda kalamayacağı sözlerine bir Beyaz Saray yetkilisi açıklık getirdi ve ABD Başkanı’nın Rusya'da rejim değişikliği çağrısı yapmadığını söyledi. Reuters haber ajansına göre Biden'ın Varşova'daki konuşmasının ardından yetkili, "Başkan'ın demek istediği, Putin'in komşuları veya bölge üzerinde güç kullanmasına izin verilemeyeceğiydi. Putin'in Rusya'daki gücünü veya rejim değişikliğini tartışmıyordu" dedi.
KREMLİN TEDAVİ ÖNERDİ
Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, yaptığı yazılı açıklamada, sadece hasta veya zayıf bir insanın Biden gibi davranabileceğini söyledi. Biden’ın tavrı hakkında psikologların inceleme yapması gerektiğini ifade eden Volodin, “ABD vatandaşları başkanlarından utanç duymalı. Biden belki de hastadır, tedavi olsa iyi olur. O mutsuz bir adam” yorumunu yaptı.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise Rus devlet haber ajansı TASS'a, bir ulusun liderinin "aklı başında olması" gerektiğini söyledi. Peskov, "Elbette, bu kişisel hakaretler, her defasında mevcut (ABD) yönetimi altında ikili ilişkilerimiz için fırsat penceresini daraltıyor. Bunun farkında olmak gerekir" dedi.
Biden 17 Mart’ta da Putin için “kanlı diktatör” ve “tam bir haydut” ifadelerini kullanmıştı.