Biden’dan Rusya’ya kimyasal silah uyarısı: “Kullanırsa yanıt veririz”

Biden’dan Rusya’ya kimyasal silah uyarısı: “Kullanırsa yanıt veririz”
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde kimyasal silah kullanması durumunda ABD’nin karşılık vereceğini söyledi.Brüksel’de NATO liderleriyle görüşen Biden’a, düzenlediği basın toplantısında, “Putin’in...

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde kimyasal silah kullanması durumunda ABD’nin karşılık vereceğini söyledi.

Brüksel’de NATO liderleriyle görüşen Biden’a, düzenlediği basın toplantısında, “Putin’in bu silahları konuşlandırdığını, konumlamasını yaptığını veya kullanmayı değerlendirdiğini gösteren özel istihbarat topladınız mı? Kimyasal silah kullanılırsa ABD veya NATO askeri harekatla karşılık verir mi?’’ sorusu yöneltildi.
VOA’nın haberine göre, İstihbarat konusunda bilgi veremeyeceğini söyleyen Biden, kimyasal silah kullanımıyla ilgili ise, ‘’Kullanırsa yanıt veririz. Yanıtın niteliği, kullanımın niteliğine bağlı olacaktır’’ dedi.

“RUSYA G20’DEN ÇIKARILMALI”
Biden, Rusya’nın G20’den çıkarılması gerektiğine inandığını ve ateşkese varmak için topraklarının bir kısmından vazgeçmenin gerekli olup olmadığına karar vermenin Ukrayna’ya bağlı olduğunu söyledi.

Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in NATO’nun Ukrayna konusunda bölüneceğini varsaymakla yanlış yaptığını da kaydetti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin NATO, Avrupa Birliği ve G7 ekonomileri içinde daha fazla birlik oluşturduğunu söyleyen Biden, Putin hakkında, “Bu uyumu sürdürebileceğimizi düşünmedi” dedi ve NATO’nun “hiçbir zaman bugünkünden daha fazla birlik olmadığının” altını çizdi.

Biden, “ABD, ben başkan olduğumdan beri Ukrayna’ya 2 milyar doların üzerinde askeri teçhizat sağlamayı taahhüt etti. Bugün de ABD’nin Ukrayna’daki savaştan etkilenen milyonlarca Ukraynalı’ya yardım sağlamak için 1 milyar dolardan fazla insani yardım taahhüt etmeye hazır olduğunu açıklıyorum” dedi. Biden, ABD’nin 100 bin Ukraynalı mülteciyi kabul etmeye hazır olduğunu da söyledi.

BIDEN İLE AYAKÜSTÜ SOHBET

Biden, yanına gittiği Erdoğan ile selamlaştı. İki liderin samimi diyaloğu kameralara yansıdı. Biden’ın Erdoğan’ı görünce o sırada sohbet ettiği İngiltere Başbakanı Johnson’ı unutması dikkat çekti.