Bilirkişi: ‘Ağaoğlu Turizm Kenti projesi, Muğla’da su kaynaklarını kurutacak’

Bilirkişi: ‘Ağaoğlu Turizm Kenti projesi, Muğla’da su kaynaklarını kurutacak’
Muğla-Milas’ta bulunan, ulusal önemi haiz sulak alan niteliğindeki Bargilya Tuzla Sulak Alanı sınırında, binlerce konut, otel ve golf sahalarını içeren Ağaoğlu Turizm Kenti projesi hakkında bilirkişi raporu oluşturuldu. Bilirkişi...

Muğla-Milas’ta bulunan, ulusal önemi haiz sulak alan niteliğindeki Bargilya Tuzla Sulak Alanı sınırında, binlerce konut, otel ve golf sahalarını içeren Ağaoğlu Turizm Kenti projesi hakkında bilirkişi raporu oluşturuldu. Bilirkişi heyeti, “Proje yapılırsa ekolojik denge bozulacak, kalıcı ve geri dönüşü olmayan habitat kaybı yaşanacak, deniz suyu kara yönünde ilerleyecek” deyip projeye onay veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kararını uygunsuz buldu.

Medyascope’dan Doğu Eroğlu’nun haberine göre; Muğla’nın Milas ilçesinde, koruma altındaki Bargilya Tuzla Sulak Alanı sınırına Ağaoğlu ile Net Holding ortaklığında kurulması planlanan, binlerce konut, oteller ve golf sahalarından oluşan, on binlerce kişinin yaşaması planlanan Turizm Kenti projesi, bilirkişi heyetinden geçer not alamadı.

Arkeolojik Sit ve Doğal Sit alanı niteliğinde olan, aynı zamanda ulusal önemi haiz sulak alan olma özelliği taşıyan, birçok kuş ve balık türüne ev sahipliği yapan Bargilya Tuzla Sulak Alanı’nın koruma ve tampon bölgeleri içinde kalan konut ve golf sahası projesinin iptali için açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu, projenin ekolojik dengeyi geri dönüşü olmayacak biçimde bozacağını söylüyor.

“Projenin faaliyete geçmesiyle tüm canlıların varlık ve gelişmelerini sürdürebilmeleri için gerekli olan ekolojik denge bozulacaktır. Biyolojik çeşitliliğin azalması sebebiyle, kalıcı ve geri dönüşü olmayan habitat kaybı yaşanacaktır. Tatlı su-tuzlu su dengesi bozulacak, tuzlanın zarar görmesi durumunda deniz suyu kara yönünde ilerleyecektir” diyen bilirkişi raporunda, Ağaoğlu Turizm Kenti projesi için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının uygun olmadığı belirtiliyor.