Bir tek adı konmamış

Bir tek adı konmamış
Sağlık Bilimleri Üniversite’sinin 407 kadro için açtığı ilanların yaklaşık 350 tanesi adrese teslim. Üstelik ilan, atama ve yükselme kriterlerini belirleyecek yönetmeliğin çıkmasının hemen öncesinde yayınlandı.Sağlık...

Sağlık Bilimleri Üniversite’sinin 407 kadro için açtığı ilanların yaklaşık 350 tanesi adrese teslim. Üstelik ilan, atama ve yükselme kriterlerini belirleyecek yönetmeliğin çıkmasının hemen öncesinde yayınlandı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğü ‘Öğretim Elemanı Alım İlanı’ yayımladı. 407 öğretim elemanının alınacağını duyuran ilanda aranan şartlar ise oldukça sıkı. İlanda, kadrolara uygun olmayan adayların başvurularının geçersiz sayılacağı ve profesör ilanına başvuracak adayların “Başlıca Araştırma Eserini” başvuru formuna eklemesi gerektiği belirtildi. 407 kadronun her birine ayrı yazılan “Aranan şartlar” bölümü ise “adrese teslim atamaların” bir örneğini daha gözler önüne serdi. Gazete Pencere’ye konuşan Ankara Tabip Odası Başkası Vedat Bulut, “Aranan şartlara bakıldığında her şart bir isme işaret ediyor. Bu durum YÖK’ün 3 yıl önce yazdığı genelgeye de aykırı, YÖK ‘adrese teslim kadro’ konusunda üniversiteleri uyarmıştı.” dedi.
BU BİR KİŞİNİN YAZDIĞI BİLİMSEL YAYIN
407 ilandan biri olan Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi birimi, Dahili Tıp Bilimleri bölümü, Radyoloji Anabilim Dalı için açılan bir profesör kadrosunun teknik şartnamesinde şu ifadeler yer alıyor:
“Nanopartiküller kullanılarak MRG ile tümör görüntüleme konusunda deneysel çalışması olmak.”
Bulut, bu ifadelerin, “pubmed” isimli bir arama motorunda bulunabilecek bir kişinin bilimsel yayınına işaret ettiğini, bu nedenle i teknik şartnamenin adrese teslim olduğunu söyledi. 407 ilan tek tek incelendiğinde yaklaşık 350 tanesinin bir kişinin yayınına işaret ettiği görülüyor.
Bir başka ilanda ise Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı profesör kadrosu şartnamesinde, “Antisoysal kişilik bozukluğunun klinik özellikleri, bilişsel profili ve tedavisi konularında çalışmaları olmak.” İfadeleri yer alıyor. Bulut, bu şartnameyi karşılayan yalnızca bir kişinin olduğunu, ikinci bir kişinin bu pozisyona başvuramayacağını söyledi.
ŞARTNAME ATANACAK KİŞİYE SORULARAK YAZILIYOR
Bulut, adrese telim atamaların tesadüf olmadığını, SBÜ’nin kadro vermek istediği kişileri çağırıp yayınlarının ismini sorduğunu ve sonrasında yayınların ismini Türkçe’ye çevirerek şartnameye yazdıklarını belirtti.
YÖNETMELİK ÇIKMADAN HEMEN ÖNCE
Bulut, diğer üniversitelerde olduğu gibi Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin atanma ve yükselme kriterlerini belirleyen bir yönetmelik üzerinde çalıştığını ve bu yönetmeliğin yakın zamanda çıkacağını söyleyerek, “Yönetmelik çıkmadan önce son kadroları dağıtıyorlar, çünkü yönetmelik çıkınca atamalar için bağlayıcı olacak” dedi.