Bir yıl cezaevinde, dört ay MİT’te tutuldu: MOSSAD davasında “Pardon” hikayesi

Bir yıl cezaevinde, dört ay MİT’te tutuldu: MOSSAD davasında “Pardon” hikayesi
İsrail istihbarat servisi MOSSAD'a casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanan Gızvan Amorı, bir akrabası banka hesabına 2 bin TL gönderdiği için sanık oldu. Bir yıl cezaevinde, dört ay MİT’te tutuldu. Davanın sonunda “pardon” denildi ve beraat etti.

Gazete Pencere – Caner Taşpınar

İsrail istihbarat servisi MOSSAD'a casusluk yaptıkları iddiasıyla çok sayıda kişiye yönelik operasyon düzenlendi. MOSSAD’a casusluk suçlamasıyla birçok dava açıldı ve soruşturması süren dosyalar da var.

MOSSAD’a casusluk suçlamasıyla karara bağlanan 56 sanıklı davada karar çıktı. 37 sanık hapis cezası aldı, 19 sanık beraat etti.

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 35 sanık 6 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Mahkeme 2 sanığa ise ‘yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini’ suçundan 8’er yıl 4’er ay hapis cezası verdi.

MOSSAD davasında beraat eden isimlerden biri de Gızvan Amorı.

2013 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye gelip Malatya’ya yerleşen Gızvan Amorı, 5 yıl sonra Türk vatandaşı oldu ve tekstil işinde çalışmaya başladı.

MOSSAD davasının sanıkları arasında olan Fadi ve Yahya Cuma kardeşler, Gızvan Amorı’nın akrabasıydı. Hatta, Yahya Cuma ile aynı işyerinde çalışıyorlardı.

Yahya Cuma bir gün Gızvan Amorı’nın banka hesabını kullanmak istedi. Banka hesabında sorun olduğunu söylemişti. Fadi Cuma da Gızvan Amorı’nın hesabını kullanmak istedi. Nedenini sorduğunda, devletten yardım aldığını, hesabına para girişi olursa yardımın kesileceğini söyledi ve Gızvan Amorı’nın banka hesabına 2 bin TL para gönderildi. Gızvan Amorı da bu parayı Cuma kardeşlerin yönlendirdikleri hesaba göndermişti.

Gızvan Amorı’nın ve avukatı İsa Şahmuhammed’in mahkemedeki savunmalarına göre, Gızvan Amorı 1 Ağustos 2022 tarihinde MİT tarafından sorgulanmak için alındı ve 4 ay 6 gün sonra Emniyet’e teslim edildi.

Bir yıl da cezaevinde tutukluluk geçiren Gızvan Amorı, cezaevindeyken yeni doğan bebeğini göremedi.

Gızvan Amorı, 6 Şubat 2023’te 11 kenti etkileyen ve binlerce kişinin ölümüne neden olan depremler sırasında da cezaevindeydi. Depremin vurduğu Malatya’daki ailesinden haber bekledi.

Mahkemenin 18 Eylül 2024’te açıkladığı kararıyla Gızvan Amorı beraat etti.

gizvan.jpg

‘Yeni doğan çocuğumun yüzünü bile göremedim’

Gızvan Amorı karar duruşmasındaki son savunmasında şunları söyledi:

“Efendim ben 2013 yılında ailemle beraber Suriye’den Suriye’deki savaş sebebiyle Türkiye’ye geldik, Malatya’ya yerleştik, yaklaşık 5 yıl sonra ailem Türk vatandaşlığı aldım, tekstil işinde çalıştım. Daha sonra bu Fadi ve Yahya Cuma kardeşler benim arkadaşlarım oluyordu, benim akrabalarım oluyorlar. Bir gün Yahya beni aradı, ben ve Yahya aynı işyerinde çalışıyorduk, beni aradı, aynı işyerinde çalışıyorduk Yahya ile onun banka hesabından para çekişleri oldu, onun bilgisi dışında banka hesabından para çekildi, böyle olunca da kendi hesabındaki parayı benim hesabıma aktardı.

Yaklaşık bir hafta sonra da Fadi beni aradı, kendisine bir havale geleceğini, kendisine bir dolar havalesi geleceğini benim hesabıma göndertmek istediğini söyledi. Senin hesabın var niye benim hesabımı kullanıyorsun? diye sordum. Ben sosyal yardımlaşmadan yardım alıyorum eğer benim hesabıma bu para gelirse kartımı iptal ederler, yardım kartını iptal ederler bu yüzden sana gönderteceğim dedi. Daha sonra benden Türk hesabının iban numarasını istedi, bana gelen havale 2.000-TL’ydi ve Türk Lirası olarak geldi. 1 veya 2 gün sonra beni aradı, bana gönderilen havalenin bir kısmını o meblağın bir kısmını bir başkasına havale etmek istediğini söyledi, 01.08.2022 tarihinde gözaltına alındım ve 4 ay 6 gün gözaltında kaldım, tek kişilik gözaltında daha sonra emniyete götürüldüm ve şoka uğradım, böyle bir suçlamayla karşı karşıya kaldım ve üstelik bir şey yapmadım. 10 yıldır Türkiye’deyim, bugüne kadar kanunsuz hiçbir şey yapmadım, evimden işime işimden evime gidip gelen birisiyim, benim tek suçum Yahya ve Fadi Cuma akrabam olan Fadi ve Yahya Cuma’ya güvenip onlara sadece yardım amaçlı bir yardım ettim ve bu başıma geldi sadece bu 2.000-TL’lik bir havale geldi. Ben cezaevindeyken çocuğum doğdu ve onun yüzünü bile göremedim, ailem deprem bölgesinde yaşıyor ve tüm bunlar olurken ben cezaevindeydim, tahliyemi talep ediyorum.”

gizvan-avukat.jpg

‘Müvekkilim 1 yıldır tutuklu kalmaktadır, 4 ay MİT’te kalmıştır’

Gızvan Amorı’nın avukatı İsa Şahmuhammed ise mahkemedeki son savunmasında şunları söyledi:

“Öncelikle müvekkilime isnat edilen suçla ilgili iddianameyle ilgili şöyle kısa bir ifade var, canlı kurye Alperen Erkut vasıtasıyla bankacılık sistemi üzerinden 2.000-TL’nin geldiği iddia ediliyor. Ancak müvekkilin kendi emniyetteki, MİT’teki ifadesinde de belirtmişti, müvekkilim kendisi yıllardır Türkiye’de ve herhangi bir sabıkası da bulunmamaktadır. Müvekkilimin bugün bu yargılamada bu dosya kapsamında yargılanmasının tek sebebi kendisinin güvendiği Yahya Cuma isimli başka bir sanık yine bu dosya kapsamında bir sanık, kendisine güvenerek banka hesap bilgilerini kendisine vermiştir, bunu da zaten Yahya Cuma belirtmişti, müvekkilimin üzerine isnat edilen suçla ilgili dosya kapsamında tek delil bu 2.000-Tl’nin gelmesi 2.000-TL’de yine bahsettiğim gibi Yahya Cuma’nın hesabına gelmiştir, Yahya Cuma bu parayı müvekkilime müvekkilimin ibanını kullanarak teslim almıştır ancak müvekkilim yine tekrar bu ödemeyi Yahya Cuma’nın hesabına geri iade etmiştir, bu sebeple müvekkilime isnat edilen suçlama, suçun maddi ve manevi unsurları oluşmamıştır.

Müvekkilim 1 yıldır tutuklu kalmaktadır yine 4 ay MİT’te kalmıştır, bu sebeple müvekkilin uzun süre tutuklu kalması nedeniyle tahliyesini ve bihakkın beraatini talep ederiz.”

hq720.jpg

Pardon filmi gibi…

Gızvan Amorı’nın uzun süre cezaevinde “casus” denilip tutuklu kaldıktan sonra beraat etmesi, “Pardon” filmini akla getirdi.

2021 yılında hayatını kaybeden Sanatçı Ferhan Şensoy yıllar önce küçük bir gazete kupüründe dokuz yıl boyunca boş yere hapis yatan bir kişinin hikayesini okumuştu. Bu kişi onca yıl içeride kaldıktan sonra gerçek suçlular yakalanınca “yanlışlık olmuş” denerek serbest bırakılmıştı. Şensoy bu trajikomik durumdan esinlenerek “Çok Tuhaf Soruşturma” oyununu yazmıştı. Yıllar sonra bu konuyla ilgili olarak Sinan Çetinin yapımcılığında Mert Baykal’ın yönettiği “Pardon” filmi çekilmişti.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar