Birleşmiş Milletler Gazze oylamasını 4. kez erteledi

Birleşmiş Milletler Gazze oylamasını 4. kez erteledi
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Gazze'de insani yardımlara ilişkin üzerinde müzakereler yürütülen ancak anlaşma sağlanamayan karar tasarısının oylanması, dördüncü kez ertelendi.ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda...

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Gazze'de insani yardımlara ilişkin üzerinde müzakereler yürütülen ancak anlaşma sağlanamayan karar tasarısının oylanması, dördüncü kez ertelendi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BMGK üyelerinin kapalı oturumundan sonra yaptığı açıklamada, son bir haftadır Birleşik Arap Emirliklerinin sunduğu Gazze karar tasarısı üzerinde yoğun çalışmalar yürüttüklerini söyledi. 

Greenfield, kabul edilmesi halinde kararın ihtiyaç sahiplerine insani yardım sağlayacağını, karar tasarısının talep ettikleri değişiklerle birlikte sunulması halinde tasarıyı destekleyeceklerini dile getirdi. Ancak beklenen oylama bu akşam da gerçekleşmedi ve dördüncü kez ertelendi.

Gıda, su, temizlik malzemesi, elektrik

Tasarıda, Gazze’de insani yardımlara kesintisiz ve güvenli erişim sağlanması için çatışmalara acil ara verilmesi talep edilirken, çatışmaların sürdürülebilir şekilde durdurulması için adımların atılması gerektiğine vurgu yapılıyor. Uluslararası hukuk ve insancıl hukuk kurallarına uygun olarak sivillerin korunması çağrısı yapılırken, BM Genel Sekreteri’nden yardımların denetlenmesi için bir mekanizma kurması isteniyor.

ABD’nin, tasarıdaki “çatışmalara ara verilmesi, aranın çatışmaların sürdürülebilir şekilde durdurulması için adımlara yol açması” ifadesine karşı çıkması ve BM’ye yardımları denetleme yetkisi verilmesine karşı çıkması, tasarının oylamalarını zorlaştırıyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Gazze’deki insani felaketi önlemek için BM Şartı’nın 99. maddesini işleterek BMGK’yi insani ateşkes konusunda baskı yapmaya çağırması ve daha önceki oylamalarda ABD’nin tasarıları veto etmesi, bölgedeki karmaşık durumu daha da derinleştiriyor.