Bitmeyen felaket

Bitmeyen felaket
Kuvvetli sağanak yağışın etkisi altında olan Karadeniz Bölgesi’nde birçok ilde meydana gelen sel hayatı felç etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Kastamonu, Sinop ve Bartın’daki selde 17 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.Erdoğan,...

Kuvvetli sağanak yağışın etkisi altında olan Karadeniz Bölgesi’nde birçok ilde meydana gelen sel hayatı felç etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Kastamonu, Sinop ve Bartın’daki selde 17 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Erdoğan, sel felaketine 4 bin 644 personel, 19 helikopter ve 24 botla müdahale edildiğini duyurdu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kastamonu’da 15, Sinop’ta 2 kişinin hayatını kaybettiğini, Bartın’da ise kayıp 1 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
Selden etkilenen bölgelerde yaşayanlar (1307 kişi) güvenli bölgelere tahliye edildi. AFAD, Bartın genelinde 4 köye, Kastamonu genelinde 180 köye ve Sinop’ta da Ayancık ve Türkeli ilçelerine bağlı 87 köye elektrik verilemediğini aktardı.
İçişleri Bakanı Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Kastamonu Bozkurt’taydı. Soylu, “Dereli’de karşı karşıya kaldığımız felaketin 5 misli” yorumu dikkat çekti.

Orman yangınları ve sel için Erdoğan’dan IBAN KARARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Akdeniz ve Ege olmak üzere yangın âfetleri ve birçok bölgede meydana gelen sel felaketinden zarar görenler için yardım kampanyası başlattı. 4372 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Erdoğan yardım kampanyasını duyurdu.

BALTACI: ORGANİZASYONSUZLUK HÂKİM

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı da Kastamonu Bozkurt’ta yaptığı açıklamada; “Şu anda burada tam bir organizasyonsuzluk hâkim. Kurtarma ekibi sayısı, tahliye ekibi sayısı, iş makinesi sayısı artmış. Ama bir kaos hâkim” dedi. Baltacı, Erdoğan’dan, Rize ve Artvin gibi, Kastamonu’nun da afet bölgesi ilan edilmesini talep etti.

EVİ YIKILAN KADINI SEL ALDI

Bartın’da aşırı yağışlar ve sel nedeniyle heyelan meydana geldi, ilde bir kişi selde kayboldu. Bartın Valisi Sinan Güner, “Kumluca beldesi yakınlarında evi yıkılan bir kadın selde kayboldu, arama çalışmaları sürüyor” dedi. Bartın-Karabük yolunda sel nedeniyle çökme oldu, İki köye ulaşım sağlayan köprüler yıkıldı. Evlerinde mahsur kalan bazı vatandaşlar ise AFAD, UMKE ve itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.

CHP’Lİ ÖZTUNÇ SEL FELAKETİ İÇİN HES’İ İŞARET ETTİ

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, dün Sinop’un Ayancık ilçesinde incelemelerde bulundu. Ali Öztunç, bölgeden şunları aktardı:
“Bozkurt’ta HES’in etkisi çok büyük. Biz yıllardır söylüyoruz. Bu kadar çok HES olmaz. Gördüğünüz her ufak suyun başına HES yapıyorsunuz. Bu HES’ler baraj görevi görüyor, bu HES’ler yüzünden seller oluyor diyoruz ama hükumet dinlemiyor. Bozkurt’taki selin büyük bir oranda sebebi HES’tir. Buna rağmen Orman Bakanı Pakdemirli dün, ‘HES’ler bu işin sebebi değil, mağdurudur’ diyor. Sayın Bakan, sen devletin bakanı mısın HES şirketlerinin avukatı mısın? Yangın olur, ettiğin laflar laf değil, sel olur aynı şekilde. Koordinasyonu beceremiyorsunuz, bir de çıkıyorsunuz ‘HES’ler mağdur’ diyorsunuz. Bari bundan sonra mağdurlarsa bütün yatırımı HES’lere yapın olsun bitsin. Pakdemirli’nin birazcık onuru varsa istifa eder artık.”

SULARIN ÇEKİLMESİYLE YIKIM ORTAYA ÇIKTI

Kastamonu’da iki gün önce etkili olan kuvvetli sağanak yağışın ardından birçok ilçeyi sel vurdu. Sel sularının altında kalan Karadeniz kıyısındaki Bozkurt ilçesi, selin etkisini en çok yaşayan ilçe oldu. Yağışın durması ile birlikte kent merkezindeki sel suları birçok sokak ve caddede çekildi. Sel sularından geriye ise balçık içinde kalan ve üst üste binen araçlar ile dükkanları dolduran kalas yığınları kaldı.

Tüm orman yangınları kontrol altına alındı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’deki tüm orman yangınlarının kontrol altına alındığını duyurdu. Muğla’nın Marmaris ilçesindeki öğretmen evinde bulunan Afet Yönetim Merkezi’nde yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Başta orman teşkilatımıza katkısı olan tüm kamu kurum ve kuruşları, gönüllüler, sivil toplum kuruluşları, belediyeler vasıtasıyla da milletçe bu işin üstesinden gelebildik. Afette aziz milletimizle ormanlarımız için tek yürek olduk. Tüm yangınları, orman kahramanlarımızın büyük mücadelesiyle kontrol altına aldık. Burdur’un Bucak ilçesindeki orman yangınını kontrol altına aldık, soğutma çalışması devam ediyor.”
“Yaban hayatının doğru yönetimi için, doğal yaşamlarında korunması için gerekli düzenleme kararı aldık. Bu alanda bir çalışma yapıyoruz. Antalya ve Muğla’da zarar gören devlet avlakları bölgelerinin 2021 ve 2022 yılında av döneminde ava kapatılması kararını aldık.”
BUCAK YANGINIYLA
İLGİLİ 6 KİŞİ GÖZALTINDA
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Burdur’un Bucak ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili 6 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Pakdemirli “Kolluk kuvvetlerimiz ve savcılık olayla ilgili soruşturmalarına devam ediyor” dedi.