BM Güvenlik Konseyi bugün Gazze’ye yardım erişimi talebini oylamaya gidiyor

BM Güvenlik Konseyi bugün Gazze’ye yardım erişimi talebini oylamaya gidiyor
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bugün Gazze’ye yardım erişmesi yönündeki öneriyi oylayacak .Reurters’in haberine göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail ve Hamas'ın kara, deniz ve hava yoluyla Gazze Şeridi'ne...

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bugün Gazze’ye yardım erişmesi yönündeki öneriyi oylayacak .

Reurters’in haberine göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail ve Hamas'ın kara, deniz ve hava yoluyla Gazze Şeridi'ne yardım erişimine izin vermesi ve BM gözetimi kurması yönündeki öneriyi Pazartesi günü erken bir tarihte oylayabilir.

Diplomatlar, Güvenlik Konseyi karar taslağının kaderinin, İsrail'in müttefiki ve konseyin veto yetkisine sahip ABD ile metni hazırlayan Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki nihai müzakerelere bağlı olduğunu söyledi.

"Geçecek bir ürün etrafında birleşme çabasıyla tüm süreç boyunca yapıcı ve şeffaf bir şekilde çalıştık"; İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD'li bir yetkili şunları söyledi: "BAE neyin geçip neyin geçemeyeceğini tam olarak biliyor; bunu yapmak isteyip istememek onlara kalmış."

Diplomatlar, ABD'nin düşmanlıkların sona ermesine ilişkin dili yumuşatmak istediğini söyledi. "güvenli ve engelsiz insani erişime izin vermek için düşmanlıkların acil ve sürdürülebilir bir şekilde durdurulması çağrısında bulunuyor."

BM yetkilileri ve yardım kuruluşları, Gazze'de kitlesel açlık ve hastalık gibi bir insani felaketin yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunuyor; kıyıdaki Filistin bölgesinde yaşayan 2,3 milyon insan, iki ay süren çatışmalar sırasında evlerinden sürüldü.

Konsey kararı için en az dokuz lehte oy gerekiyor ve ABD, Fransa, Çin, İngiltere veya Rusya'nın veto hakkı yok.

Yardımlar İsrail denetiminde Refah kapısından geçti

Bu ayın başlarında Washington 15 üyeli konseyde İsrail ile Filistin arasında acil insani ateşkes talep eden bir kararı veto etti. 193 üyeli BM Genel Kurulu geçen hafta ateşkes talebinde bulundu ve 153 eyalet bu lehte oy kullandı.

Sınırlı insani yardım ve yakıt teslimatları, İsrail'in denetimine tabi olarak Mısır'dan Refah kapısı üzerinden Gazze'ye geçti, ancak BM yetkilileri ve yardım çalışanları bunun Gazzelilerin en temel ihtiyaçlarını karşılamanın yakınından bile geçmediğini söylüyor.

Taslak karar, BM'nin Gazze'de kara, deniz veya çatışmaya taraf olmayan ülkeler tarafından yapılan yardımları izlemesini sağlamayı amaçlıyor. BM, bu yardım teslimatlarını Filistin Yönetimine ve İsrail'e bildirecek.

Yetkililer, Pazar günü İsrail kontrolündeki Gazze'ye giden Kerem Şalom geçidinin savaşın başlamasından bu yana ilk kez yardım kamyonlarına açıldığını söyledi Gazze'ye ulaşan gıda ve ilaç miktarını iki katına çıkarmak amacıyla.