BM yüzde 25 demişti: Gazze halkının yüzde 90'ı aç!

BM yüzde 25 demişti: Gazze halkının yüzde 90'ı aç!
Birleşmiş Millet, İsrail-Filistin arasındaki savaşın ardından Gazze'de açlık durumuna ilişkin raporunu yayınlamıştı. BM'ye göre yüzde 25 olan açlık oranını bağımsız kuruluş Oxfam yüzde 90 olarak açıkladı.Uluslararası...

Birleşmiş Millet, İsrail-Filistin arasındaki savaşın ardından Gazze'de açlık durumuna ilişkin raporunu yayınlamıştı. BM'ye göre yüzde 25 olan açlık oranını bağımsız kuruluş Oxfam yüzde 90 olarak açıkladı.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı'nın (WFP) Gazze'de açlık oranlarına ilişkin verilere tepki göstererek, Gazze halkının yaklaşık yüzde 25'inin değil, nüfusun yüzde 90'ından fazlasının aşırı açlık çektiğini bildirdi.

Oxfam, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun tamamının aşırı düzeyde açlıkla karşı karşıya bulunduğunu ve ateşkes olmadığı sürece kıtlık riskinin her geçen gün arttığını belirtti.

Açıklamada, Gazze'deki neredeyse tüm hanelerin her gün öğün atladığına işaret edilerek, WFP'ye bağlı Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'nda (IPC), Gazze halkının dörtte birinin felaket düzeyindeki açlıkla karşı karşıya olduğu değerlendirmesine karşı çıkıldı.

IPC değerlendirmesinin 24 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında yapıldığı ve açlıkla ilgili gerçek durumu yansıtmadığı belirtilen açıklamada, "Bu rapor, şu anda Gazze'de yaşanan gıda güvensizliğinin feci bir fotoğrafını sunmakta ve yeterli insani yardım erişimine izin verilmesi için ateşkese duyulan acil ihtiyacı ortaya koymaktadır" denildi. Açıklamada, Gazze'deki nüfusun yüzde 90'ından fazlasının aşırı açlık çektiği vurgulandı.

Oxfam'ın İcra Kurulu Başkan Vekili Aleema Shivji, İngiltere'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde çekimser kalarak Gazze'deki insanların açlıktan öldüğünü vurgulayarak, "Uluslararası toplum içinde İsrail'in askeri makinesini ve Gazze'deki Filistinlilere yönelik toplu cezalandırmasını dizginlemeyi reddedenler bugün utanç ve suç ortaklığı içindedir. Bu skandal sizin gözetiminizdedir" dedi.

Ne oldu?

Birleşmiş Milletler, Gazze'deki insani krize ilişkin alarmın devam ettiği bir dönemde BM, binlerce insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu "felaket" açlık seviyelerini ilan etti.

BM ve gıda güvenliği kuruluşları tarafından hazırlanan bir raporda, Gazze'nin kuzeyindeki beş haneden dördünün ve güneyde yerlerinden edilenlerin yarısının yiyeceksiz günler geçirdiği belirtildi. Açlığa Karşı Eylem acil durum sorumlusu Noelia Monge şunları söyledi: “Yaptığımız her şey 2 milyon insanın ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. Un ve pirinç bulmak zor ve insanlar tuvalete ulaşmak ve kendilerini yıkamak için saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Daha önce hiç görmediğim bir acil durum yaşıyoruz” dedi.

BM'nin açlık izleme sistemi Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC), Gazze'deki "en olası senaryonun" 7 Şubat'a kadar "Gazze Şeridi'ndeki tüm nüfusun [yaklaşık 2,2 milyon kişi] şu anda" olacağını söyleyen bir rapor yayınladı. kriz veya daha kötüsü” açlık seviyeleri.