Bolton’ın kitabında “Halkbank” detayı

Bolton’ın kitabında “Halkbank” detayı
ABD’nin eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’ın Beyaz Saray’daki anılarını yazdığı kitap ülkeyi karıştırdı. Bolton, ‘sevdiği diktatörleri kayırmakla’ suçladığı Trump’ın yeniden seçilmek için Çin’den...

ABD’nin eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’ın Beyaz Saray’daki anılarını yazdığı kitap ülkeyi karıştırdı. Bolton, ‘sevdiği diktatörleri kayırmakla’ suçladığı Trump’ın yeniden seçilmek için Çin’den yardım istediğini, Halkbank davasında da savcıları Türkiye lehine değiştirmeyi planladığını yazdı. Demokratlar, Halkbank konusunda Bolton’dan daha fazla bilgi paylaşmasını istedi.

Amerikan basını, Bolton’ın salı günü satışa çıkacak olan “The Room Where It Happened” (Olayın Gerçekleştiği Oda) isimli kitabından bazı bölümleri yayımladı. New York Times’daki habere göre Bolton, Trump’ın Halkbank davasına müdahale etmek istediğini, bunu da Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan için yaptığını yazdı.


HALKBANK SAVCILARI ‘OBAMA’NIN ADAMLARI’ DEMİŞ
Washington Post ise şu ifadeleri kullandı: “Bolton, Mayıs 2018’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump’a bir not ileterek Halkbank’ın masum olduğunu söylediğini anlatıyor. Bolton ‘Trump Erdoğan’a bu meseleyle ilgileneceğini söyledi, davaya bakan New York Güney Bölgesi savcılarının kendisinin değil Obama’nın adamları olduğunu anlattı ve bu kişilerin yerine kendi adamlarının geçmesiyle sorunun çözüleceğini söyledi’ diyor.”


‘POMPEO DAMATLAR HATTINA ÇOK ÖFKELENDİ’
Washington Post’a göre Bolton, Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’la görüşmesinin yarattığı çalkantıyı da anlatıyor kitabında: “Dışişleri Bakanı Pompeo ve Hazine Bakanı Mnuchin’e bu ‘damatlar hattı’ konusunda bilgi verdim. Pompeo çok öfkelendi. Kushner’in girmemesi gereken uluslararası ilişkiler alanına girdiğini düşünüyordu.”


Bolton kitapta ayrıca, Trump’ın yeniden ABD Başkanı seçilmek için Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’den yardım istediğini öne sürüyor. Buna göre Trump, Çin’in ABD’den daha fazla tarım ürünü alarak kendisine yeniden seçilmesi için destek vermesini istedi.